Utypisk norsk

Dette innlegget er 4 år gammelt. Informasjon i innlegget kan være utdatert.

Ansvarlig redaktør

Illustratør

Du vet den reklamen fra SAS? Den om skandinavisk kultur? Om vi hører på SAS er vel det typisk norske ingenting. Eller kanskje heller en altomfattende kulturell appropriasjon av hele verden. At ingen i PR-avdelingen skjønte at det finnes noe mellom null kultur og naskende kulturtyv er kanskje ikke overraskende. Nordmenn mangler jo kreativitet! Vi kunne ikke ha laget et kreativt reality-program engang. Tenke seg til. Det kunne umulig endt opp som noe annet enn fjorten kopier av det samme sexshowet. Alt er stjålet! Ingenting originalt! Hva er det da som egentlig er typisk norsk?

Det er typisk norsk å være god. Det sa hvert fall landsmoderen en gang, uten at jeg aner hvordan vi var gode på den tiden. Kanskje vi var gode til å holde skrytende nyttårstaler? Uansett vet jeg hvordan vi er gode nå for tiden. EM, VM og OL avlyses, men frykt ikke – virusepidemien redder oss! Nå har vi nemlig norgesmesterskap i mathamstring. Poeng gis i henhold til viktigheten av varene man kjøper, med bønner, müsli og dopapir i stigende rekkefølge. Bonuspoeng gis for de som kommer med innrømmelsestekster i etterkant. De som viser hvor angrende de er. De har jo nemlig skjønt at nordmenn ikke bare er gode (til å sette seg selv først). Nordmenn er jo også veldig omtenksomme!

For nordmenn er følsomme! Vi er så følsomme at vi har nådd helt nytt nivå i diskusjonene våre. Vi mestrer nå evnen til å skjære ned meningsmotstandere på flekken. Så slipper vi alle de langsomme diskusjonene som ingen liker uansett. Det er jo ingen følelser i dem. For hvorfor skal studentledere argumentere saklig mot regjeringens krisepakke når de kan kalle den en «drittpakke»? Samtidig når man jo slik ut til enda flere studenter. Vi vet jo alle at det ikke er noen studenter som ville klikket seg inn på en sak om en «lite imponerende krisepakke». Såpass sterke følelser har nordmenn at tabloidoverskriftene må svare til. Her ser vi også hvor gode nordmenn studentlederne er ved å hjelpe studentene. Nordmenn er jo ikke bare gode (til å sette seg selv først) og omtenksomme (overfor egne behov), men også hjelpsomme!

Men aller mest, så er vi nordmenn tolerante. Det er ikke det vi ikke kan bli forbanna, som for eksempel den 50-årige bergenseren som ga forbipasserende tinnitus da han ble kastet ut av Fotballpuben. Det er vel mer det at vi aksepterer de som gjør at blodtrykket vårt skyter i været. Selv en hoiende bergenser. For jeg er tolerant! Jeg tolererer at gamle gubber sykler gjennom smuglerruter mellom Sverige og Norge. Svaiende fra side til side kommer de seg gjennom skogen med poser fra Godisfabrikken og Systembolaget, og etter innkjøp av Gud veit hvor mange kyllingfileter. Jeg aksepterer også de som overnatter på hotell i hyttekommunen sin for å kunne være på hytta i påsken. Det er klart de trenger litt avkobling. Litt avkobling fra all den avkoblingen de får fra å ha blitt koblet av jobben sin.

Å være tolerant er det eneste jeg deler med den typiske nordmannen. Ja for jeg, jeg er ikke opptatt av å være god. Jeg er helt zen med karakterpress, handlepress og motepress. Jeg trenger ikke vise meg frem for noe som helst. Faktisk kunne jeg ikke tenkt tanken! Og jeg lar aldri følelsene ta overhånd. Alltid den som maner til ro når det er oppstyr. Hva sa du? De bannerne med «Fuck you, patriarchy!» i skapet? Nei, de oppbevarer jeg for en venn. For jeg hjelper alle andre enn meg selv. Alltid på størst mulig bekostning av meg selv. Andre er viktigere. Men da hadde kanskje SAS et poeng likevel. Alle vet jo at bedrevitenhet og forutinntatthet er skamløst stjålet fra USA.

Dette innlegget er 4 år gammelt. Informasjon i innlegget kan være utdatert.