Syklet Norge på langs til innsamling for Mental Helse

Dette innlegget er 3 år gammelt. Informasjon i innlegget kan være utdatert.
PSYKKELHELSE: Eirin Austevoll (venstre) og Helga Garborg Sie (høyre)

Ansvarlig redaktør

Uten noe særlig erfaring med landeveissykling, men med et sterkt ønske om å oppleve et sommereventyr, satte lærerstudentene Helga og Eirin av gårde på en tur de aldri kommer til å glemme. 

Det var tidlig i planleggingsprosessen Helga Garborg Sie (24) og Eirin Austevoll (25) bestemte seg for å gjøre sykkelrittet fra Norges sørligste punkt, Lindesnes, til Nordkapp, om til en innsamlingsaksjon for Mental Helse. 

Når du er i en oppoverbakke og tenker «hvorfor gjør jeg dette?», så hjelper det veldig å ha i bakhodet at man faktisk hjelper noen andre, sier Austevoll. 

At valget falt på Mental Helse, var det flere grunner til. Venneparet har hatt flere i nær relasjon som har slitt psykisk. Austevoll forklarer at det til tider var håpløst å vite hvordan de kunne hjelpe. Å sykle langs hele Norges kyst var også en måte å spre budskapet om åpenhet.

– Det var et veldig fint fokus å ha på turen når vi møtte folk og sa vi samlet inn penger for Mental Helse. Noen kom bort for å si «så bra dere har fokus på dette, jeg har det vanskelig selv», forklarer Garborg Sie. 

De to unge kvinnene synes det er dumt at det er skambelagt og vanskelig å snakke om psykisk helse, noe de også opplevde på turen. De tenker det også var spesielt vanskelig fordi de snakket med folk de aldri hadde møtt før. 

– En som fortalte om angst, skrev det på melding etter vi hadde reist derfra. Og det skjønner jeg, at det er vanskelig å kunne si det der og da og lettere å si det etterpå, reflekterer Austevoll.

Styrket sin egen psykiske helse

På turen var det flere ganger de spurte om hjelp til å få fraktet bagasjen sin. Å få fraktet bagasjen gjorde turen mye lettere. De mener det å spørre om hjelp er veldig viktig også når det er snakk om psykisk helse. 

Det går også an å trekke paralleller til den bagasjen man bærer på inni seg, med hvor mye det kan hjelpe å bare spørre om hjelp. Vi opplevde hvor mye kjærlighet vi fikk av å spørre om hjelp, sier Austevoll. 

Austevoll sitt motto er at «alt ordner seg uansett» og Garborg Sie liker å sette pris på de små øyeblikkene i livet. Denne dynamikken og positive innstillingen tror de er en av grunnene til at turen gikk så bra som den gjorde. 

En dag hadde vi syklet veldig langt og var kalde og trøtte, det begynte å bli mørkt og vi var oppe på en fjellovergang. Vi kunne lagt oss ned og begynt å grine, men det vi reagerte med var å se på hverandre og få latterkrampe og tenke «herregud, hva er det vi holder på med?», mimrer Austevoll. 

Garborg Sie forteller at å vite at hun har klart å sykle Norge på langs, er noe hun kan bruke til andre situasjoner og sider av livet. 

Det er godt å vite at man klarer noe krevende, eller at «det går fint i dag også», sier hun. 

På slutten av en etappe var det for eksempel vanskelig for Garborg Sie å huske om hun hadde vært kald på tærne, eller om det var mye motbakker i løpet av dagens ritt. 

Du glemmer den kortvarige smerten, mener hun. 

Austevoll følger opp: 

– Selv om det er tungt så skal man klare å komme seg gjennom det. Selv om man kjenner på motgang så hjelper det å jobbe videre mot målet.

SELFIE:Du kan finne Helga og Eirin på instagram under navnet @psykkelhelse

Sykkelrittet har så langt samlet inn nærmere 60 000 kroner til Mental Helse, en organisasjon som arbeider for å økt forståelse, åpenhet og behandling til psykiske helseproblemer (1)Mental Helse. (2021, 23.august). Dette jobber Mental Helse med. Hentet fra https://mentalhelse.no/vart-arbeid.. Du kan lese mer om Eirin og Helga sin innsamlingsaksjon her.

Dette innlegget er 3 år gammelt. Informasjon i innlegget kan være utdatert.

Referanseliste[+]