
Uten noe særlig erfaring med landeveissykling, men med et sterkt ønske om å oppleve et sommereventyr, satte lærerstudentene Helga og Eirin av gårde på en tur de aldri kommer til å glemme.
Det var tidlig i planleggingsprosessen Helga Garborg Sie (24) og Eirin Austevoll (25) bestemte seg for å gjøre sykkelrittet fra Norges sørligste punkt, Lindesnes, til Nordkapp, om til en innsamlingsaksjon for Mental Helse.
– Når du er i en oppoverbakke og tenker «hvorfor gjør jeg dette?», så hjelper det veldig å ha i bakhodet at man faktisk hjelper noen andre, sier Austevoll.
At valget falt på Mental Helse, var det flere grunner til. Venneparet har hatt flere i nær relasjon som har slitt psykisk. Austevoll forklarer at det til tider var håpløst å vite hvordan de kunne hjelpe. Å sykle langs hele Norges kyst var også en måte å spre budskapet om åpenhet.
– Det var et veldig fint fokus å ha på turen når vi møtte folk og sa vi samlet inn penger for Mental Helse. Noen kom bort for å si «så bra dere har fokus på dette, jeg har det vanskelig selv», forklarer Garborg Sie.
De to unge kvinnene synes det er dumt at det er skambelagt og vanskelig å snakke om psykisk helse, noe de også opplevde på turen. De tenker det også var spesielt vanskelig fordi de snakket med folk de aldri hadde møtt før.
– En som fortalte om angst, skrev det på melding etter vi hadde reist derfra. Og det skjønner jeg, at det er vanskelig å kunne si det der og da og lettere å si det etterpå, reflekterer Austevoll.
Styrket sin egen psykiske helse
På turen var det flere ganger de spurte om hjelp til å få fraktet bagasjen sin. Å få fraktet bagasjen gjorde turen mye lettere. De mener det å spørre om hjelp er veldig viktig også når det er snakk om psykisk helse.
– Det går også an å trekke paralleller til den bagasjen man bærer på inni seg, med hvor mye det kan hjelpe å bare spørre om hjelp. Vi opplevde hvor mye kjærlighet vi fikk av å spørre om hjelp, sier Austevoll.
Austevoll sitt motto er at «alt ordner seg uansett» og Garborg Sie liker å sette pris på de små øyeblikkene i livet. Denne dynamikken og positive innstillingen tror de er en av grunnene til at turen gikk så bra som den gjorde.
– En dag hadde vi syklet veldig langt og var kalde og trøtte, det begynte å bli mørkt og vi var oppe på en fjellovergang. Vi kunne lagt oss ned og begynt å grine, men det vi reagerte med var å se på hverandre og få latterkrampe og tenke «herregud, hva er det vi holder på med?», mimrer Austevoll.
Garborg Sie forteller at å vite at hun har klart å sykle Norge på langs, er noe hun kan bruke til andre situasjoner og sider av livet.
– Det er godt å vite at man klarer noe krevende, eller at «det går fint i dag også», sier hun.
På slutten av en etappe var det for eksempel vanskelig for Garborg Sie å huske om hun hadde vært kald på tærne, eller om det var mye motbakker i løpet av dagens ritt.
– Du glemmer den kortvarige smerten, mener hun.
Austevoll følger opp:
– Selv om det er tungt så skal man klare å komme seg gjennom det. Selv om man kjenner på motgang så hjelper det å jobbe videre mot målet.

Sykkelrittet har så langt samlet inn nærmere 60 000 kroner til Mental Helse, en organisasjon som arbeider for å økt forståelse, åpenhet og behandling til psykiske helseproblemer (1)Mental Helse. (2021, 23.august). Dette jobber Mental Helse med. Hentet fra https://mentalhelse.no/vart-arbeid.. Du kan lese mer om Eirin og Helga sin innsamlingsaksjon her.
Referanseliste