Sweet Dreams are Made of Gris

Dette innlegget er 5 år gammelt. Informasjon i innlegget kan være utdatert.

Kåseri

Sublimertredaktør
Illustratør

Jeg hadde en gang en drøm hvor jeg var på en båt som sank. Sekundet før en sikker drukningsdød ble jeg reddet. Men på båten var jeg ikke alene. Spelemannen Alexander Rybak spilte nemlig febrilsk fele mens båten gikk ned, og min redningsmann fra drukningsdøden var ingen ringere enn en flyvende gris. 

Uansett hvor mye jeg undersøkte på nettet fant jeg dessverre ikke betydningen av felespilling à la Titanic fremført av en manisk norsk-hviterusser eller flyvende livredningsgriser på nettet. Dette virket som to ganske betydelige elementer i drømmen min. Hva om jeg var ment å være den neste store Eurovisionstjernen? Har jeg gått glipp av min uke med berømmelse fordi jeg ikke forstod visdommen underbevisstheten min delte med meg? Er mitt kall her i livet å starte livredningskurs for griser? Kommer vi til å se griser i røde badedrakter løpende på stranden i «Baconwatch» på TV-en fremover?

Jeg kunne ikke la slike sjanser gå fra meg, og bestemte meg derfor for å grave dypere. Drømmetydning har nemlig en lang tradisjon; selve Sigmund Freud, Vårherre og fader, var en ivrig tilhenger av analysering av drømmer. I boken hans The Interpretations of Dreams, utdyper han hvordan man skal tolke mange forskjellige drømmesymboler. For eksempel, bare på noen få sider, fant jeg 72 (!) forskjellige symboler i drømmer for kjønnsorganer, ikke inkludert alle symbolene for sex, onanering og, ikke minst, at man lengter etter sex med moren sin. Ettersom det virker som gullgutten Freud har undersøkt disse greiene grundig, prøvde jeg ut hva han hadde å si om drømmen min.

Et skip i en drøm, ifølge Freud, står naturlig nok for en livmor. Å være i vann symboliserer passende nok at man er i fostervann, og å bli reddet opp av vannet symboliserer fødsel og et mor-barn-forhold til redningsmannen. Overraskende nok fant jeg ikke noe om Eurovision, Rybak eller felespill i boken, men Freud nevner historien om komponisten Guiseppe Tartini, som ble besøkt av Satan selv i sin drøm. I drømmeland solgte han sjelen sin til Djevelen, som deretter plukket opp en fiolin og gnikket løs på strengene. Altså kan man tenke seg at Freud ville tolket drømmen min slik: Jeg var blitt født på ny i drømmen min. Min mor: en gris. Før dette skal jeg ha solgt sjelen min til Alexander Rybak i bytte mot felespill. En relativt god deal fra min side. 

Jeg vet ikke om jeg eller min mor burde være mest fornærmet. Underbevisstheten min påstår jo tydeligvis at mitt opphav er en av Nasse Nøffs kusiner. Og selv om det skal sies at Rybak er en djevelsk god felespiller, tror jeg hverken han eller Satan ville tatt imot sjelen min dersom de fikk betalt. Nei, jeg tror jeg holder meg til min egen analyse av denne drømmen. At jeg vinner Eurovision med dresserte livredningsgriser som bakgrunnsdansere er tross alt det mest sannsynlige utfallet her.

Dette innlegget er 5 år gammelt. Informasjon i innlegget kan være utdatert.