Sammen i ensomheten

Dette innlegget er 4 år gammelt. Informasjon i innlegget kan være utdatert.
DUO: Sara Furuholmen (venstre) og Johanne Scheen (høyre). Private bilder.

Innsiktsredaktør

En psykologistudent og en forfatter satt på telefonen sammen da tiltakene mot korona begynte. De så at det ikke fantes et sted hvor man kunne sende inn tanker helt anonymt, og startet instagramkontoen «barbrakke». Katarsis har snakket med initiativtakerne og valgt ut et knippe av disse bidragene.

Psykologistudent Sara Furuholmen og forfatter Johanne Scheen tenkte mye på hvordan folk hadde det hjemme, og så at mange delte hverdagen sin på sosiale medier. Det er imidlertid ikke alt som er like lett å dele med eget navn. 

– Det er lett å føle seg alene nå, og siden mange kan føle at de står “på bar bakke”, ønsker vi å bidra til å normalisere problemene tilknyttet isolasjon, karantene og den uoversiktlige situasjonen vi står i. Å sitte i isolasjon er en stor belastning som kan føre til forvirring, stress og sinne, forteller duoen. 

Målet deres er å skape en plattform som gjør det enklere å uttrykke seg, hvor folk som leser og bidrar kan føle seg mindre alene og gi kjedsomheten spillerom. 

Isolasjon er faktisk så skadelig at FN definerer det som et menneskerettighetsbrudd. Mange har også blitt permittert fra jobb og står i en usikker økonomisk situasjon. Fra psykologisk forskning vet man at dette påvirker den psykiske helsen negativt. Samtidig må vi forholde oss til regler om å holde avstand og bli hjemme, forklarer de. 

Kreativitet som håndteringsmekanisme 

Furuholmen og Scheen reflekterer rundt hendelsene vi står overfor, og er tydelig på at å sitte isolert gir mye tid til å tenke. 

Korona minner oss på hvor skjørt livet er. Vi tar nok mange ting for gitt. Vi er ofte så sikre på at alt vil skje slik vi forventer. Når verden plutselig blir snudd på hodet, må vi raskt omstille oss og starte en ny plan. Mennesker er unike akkurat der, vi er enormt tilpasningsdyktige. 

 De tror at det å vite at alt kan endres om noen sekunder kanskje kan hjelpe oss å leve mer intensivt. Kanskje vi vil sette enda større pris på ting, og kanskje mennesker må bli mer komfortable med ideen om at usikkerhet eller tvilsomhet kan snike seg innpå når som helst. 

Vi mener også at å skrive om tanker, følelser og ønsker er en av de beste måtene å organisere dem på. Ved å organisere dem blir kaoset til håndterlige ideer. Og gjennom «barbrakke» kan de glede andre, sier Furuholmen og Scheen.  

Isolasjon og mangel på sosial kontakt er gjennomgående i mange av tekstene, og duoen mener bidragene de har fått inn viser flere nyanser som igjen kan lære oss noe nytt om hvordan folk takler hverdagen nå.

Vi vet ikke hvor lenge korona eller tiltakene kommer til å vare, men vi håper at mange vil fortsette å sende inn. Har du noe på hjertet så del det med oss! 

Under kan du lese et utvalg av bidragene. Bidragsyterne har godkjent at innholdet viderepubliseres. 

 Fra instagramkontoen “barbrakke”

 

Dette innlegget er 4 år gammelt. Informasjon i innlegget kan være utdatert.