Psykologisk sommerlektyre

Dette innlegget er 6 år gammelt. Informasjon i innlegget kan være utdatert.

Snart er det sommerferie! Tiden for å kollapse på en strand i Syden eller på gresset i en park med en paraplydrink og en god bok. Men hva skal du lese i år? Katarsis har noen anbefalinger.

Tiril Prestholm
Skribent

Kristin Huang
Illustratør

En anbefaling du har fått før
Finn Skårderud – Uro

Du tenker kanskje at Skårderud er en pretensiøs fyr som glorifiserer spiseforstyrrelser og psykiske lidelser generelt. Du tenker kanskje at denne boken har jeg blitt anbefalt hundre ganger før, den står allerede på listen over bøker jeg bør lese. Og her kommer anbefalingen enda en gang! LES DEN! Jeg har nettopp lest den, etter å ha hatt den på listen i mange år, og nå angrer jeg på at jeg ikke leste den før.

Her får du en himmelsk lapskaus av filosofiske refleksjoner om livet, historier fra Skårderuds egne pasienter, nyttig og interessant psykodynamisk teori og enda flere anbefalinger av litterære, psykologiske og filosofiske verk du burde lese.

“Å tydeliggjøre [pasientens] ambivalensen betyr at vi ser, og at vi kanskje kan bidra til å komme forbi dens handlingslammelse. Det er grunnleggende å forstå at motivasjon vel så mye er et behandlingsmål som en forutsetning for behandlingen.”

En psykologisk krimroman
Fjodor Dostojevskij – Forbrytelse og straff

Raskolnikov er syk av skyld og angst for å bli tatt etter å ha drept en rik kvinne og hennes søster for å bruke deres formue på sin egen fattige familie. Før han begikk drapet mente han det var berettiget. Kvinnen var ond, og brukte pengene sine på onde ting. Det ville være bedre om mennesker som trengte det kunne bruke pengene i stedet.

Men i etterkant preges Raskolnikov av intens grubling over hva han har gjort. Hans skyld, paranoia og angst for å bli tatt gjør at han oppfører seg på merkverdige måter, som vekker mistanke hos folk. Følelsene bryter ham ned fullstendig. Skal han tilstå? Skribent i Katarsis Peter Haugene forteller om sin opplevelse med boken:

Raskolnikovs paranoia grenser til det psykotiske, og jeg merket at jeg selv ble dratt inn i den grenseløse paranoiaen hans. Jeg begynte å føle at alle kunne se inn i meg, se mine samvittighetskvaler, se hva jeg hadde gjort galt. Som om jeg hadde gjort noe galt. Det var som å føle på den psykotiskes angst.

“Vi med overaktiv samvittighet identifiserer oss så lett med dem som ikke har noen i det hele tatt. Kanskje lengter vi etter å begå virkelige forbrytelser, med hud og hår, og bli straffet for det. Kanskje lengter vi etter en celle som tross alt er større enn våre egne tankers, en tilværelse med solide vegger og en definert tidsramme.”

Dypdykk i sinnet og livet til en pedofil
Vladimir Nabokov – Lolita

Nabokov’s Lolita er en klassiker. Den er virkelig vakkert skrevet, men handlingen kan kanskje ikke kalles det. Den middelaldrende professoren under pseudonymet Humbert Humbert, blir stupforelsket i sin 12 år gamle stedatter. Kanskje får du sympati for ham? Kanskje hat? Kanskje begge deler? Komplekse følelser?

Romanen ble refusert av utallige forlag i USA, før den ble utgitt i Paris i 1955 av et forlag som stort sett publiserte pornografi. Året etter ble den forbudt. Romanen var og er fortsatt svært kontroversiell.

“I need you, the reader, to imagine us, for we don’t really exist if you don’t.”

Karl Ove Knausgård – Ute av verden

Om du vil lese en mer moderne roman om pedofili, kan du prøve deg på Knausgårds debutroman Ute av verden (1998). Den er en murstein av en bok, men også utrolig vakker og samtidig forferdelig. Knausgård fikk Kritikerprisen for romanen, som første debutant noensinne.

“Øyeblikket hvor din bror viser seg svakere enn deg for aller første gang, øyeblikket hvor du for første gang ser på din far med medlidenhet, øyeblikket hvor du forstår at din mor ikke strekker til. At det du inntil da regnet som din egen svakhet, en manglende styrke som bare gjaldt deg, i virkeligheten gjelder alle.”

For deg som er dritt lei av psykologi
Haruki Murakami

Hvis du vil rømme fra virkeligheten, er japanske Haruki Murakami min beste anbefaling. Et gjennomgående tema i Murakamis litteratur er ensomhet, kanskje akkurat det du trenger om du sitter alene i hagen hos foreldrene dine i en liten hjembygd.

A Wild Sheep Chase forteller historien om en mann som leter etter en sau som beveger seg inn i kroppen til visse mennesker og gir dem udødelighet, inntil den flytter seg over i en annen kropp. Hovedpersonen utvikler også et erotisk forhold til ørene til en modell. 1Q84 er kanskje hans beste verk, men det er for komplisert og mystisk til at jeg kan beskrive den.

Hvis du vil lese noe som har litt psykologisk relevans og ikke er så surrealistisk og merkelig, kan jeg anbefale den vakre kjærlighetshistorien Norwegian Wood. Hovedpersonen hører Beatles-sangen med samme navn, og overveldet av nostalgi ser han tilbake på studentlivet sitt på 60-tallet hvor han forelsket seg i en jente som plutselig forlot ham for å legge seg inn på et sanatorium i fjellene. Det viste seg at hun var alvorlig psykisk syk.

“Mønsteret på slipset så ut som en strukket versjon av en talentløs kunststudents forsøk på å portrettere en sammenfloket klump med sommernudler.”
1Q84

Noe som ikke ligner noe annet du har lest noen gang
Yahya Hassan – Digte

Yahya hassan er kanskje Skandinavias mest sexy og interessante poet. Med grovt språk I CAPS LOCK på innvandrerdansk skildrer han sin oppvekst, preget av vold, fattigdom, kriminalitet og svik. Hassan er av palestinsk bakgrunn, og vokste opp i en ghetto i århus. Han gikk tidlig inn en kriminell livsstil, og som 16-åring utviklet han en kjærlighetsaffære til en 38 år gammel lærer på en institusjon for barn med atferdsproblemer, hvor han bodde.

«DET STARTEDE MED ET KYS SOM DET VEL ALTID GØR

MEN DEN BOG VI SKREV SAMMEN

VAR IKKE EGNET TIL HØJTLÆSNING

FØRST BLEV HUN FYRET SÅ BLEV HUN SKILT«.

Læreren oppdaget Hassans talent, og anbefalte ham å søke karriere som dikter. Det gjorde han, og utga i 2013 diktsamlingen Yahya Hassan: Digte,som raskt ble Danmarks mest solgte debutdiktsamling gjennom tidene.

Hassans dikt har vekket sterke reaksjoner i det muslimske miljøet, og han har blitt drapstruet og overfalt. I 2016 ble han fengselsdømt for å ha skutt en 17-åring i foten, angivelig i selvforsvar. Nå er han fri, og jeg venter i spenning på neste diktsamling. Han er forøvrig ekstremt interessant å følge på facebook.

Fra en psykologisk synsvinkel er Hassans verk svært interessant å lese. Er han psykopat? Hvordan påvirker oppveksten utvikling av atferdsproblemer og kriminalitet, og hvordan utarter slik atferd seg på det kanskje mest ekstreme? Hvordan oppleves det for et barn å dras mellom to svært ulike kulturer – den muslimske og den danske?

Den er for øvrig oversatt til norsk, men det blir jo ikke det samme. Les den på dansk.

God sommer! <3

 

Dette innlegget er 6 år gammelt. Informasjon i innlegget kan være utdatert.