Psykologisk guide til BIFF

Dette innlegget er 7 år gammelt. Informasjon i innlegget kan være utdatert.
Katarsis har sett dokumentarfilmene Devil's Freedom, All This Panic og Death of a Child. Opphavsrett: BIFF
Katarsis har sett dokumentarfilmene Devil’s Freedom, All This Panic og Death of a Child. Opphavsrett: BIFF

Mikjel Gjernes
Skribent

På tirsdag begynner Bergen Internasjonale Filmfestival, og det kan være en fulltidsjobb å velge hvilke av de utallige filmene man skal se. Heldigvis har Katarsis sett tre filmer på forhånd slik at du har noe å gå etter før du vandrer inn i kinomørket.

Death of a Child

Death of a Child (Regi: Frida og Lasse Barkfors) vises 28.09 kl 11:40, 03.10 kl 22:30 og 04.10 kl 11:15
Death of a Child (Regi: Frida og Lasse Barkfors) vises 28.09 kl 11:40, 03.10 kl 22:30 og 04.10 kl 11:15

Å glemme ting igjen i bilen er noe alle kan gjøre i blant . Solbriller, handleposer, you name it… Men hva om det er barnet ditt du glemmer?

Death of a Child følger et knippe amerikanske familier der nettopp dette skjedde. Et øyeblikks glemsomhet som gjør at man fra en dag til den neste kastes ut i en storm av sorg, konflikt, skyldfølelse, rettssaker, netthets og uthenging i media.

Fortellinger om barn som har dødd av varme fordi foreldrene ikke husket å ta dem ut av bilen kan fort vekke tanker om neglekt, men sannheten er at i en travel hverdag er dette noe som kan skje en hvilken som helst forelder.

Gjennom enkeltintervju og filming av familiehverdagen får vi et innblikk i hvordan disse familiene ble knust og hva de gjorde for å reise seg igjen. Vi møter faren som soner 20 år for uaktsomt drap på datteren sin, konen som fortsatt klandrer seg selv for ikke å ha følt at datteren var i fare, ektemannen som kjøpte seg en pistol for å ta livet sitt og sønnen som hørte de andre barna på skolen kalle moren morder.

Vi får høre om viktigheten av støtte fra venner, familie og naboer, og hvor stor betydning selv den minste kommentar kan ha -fra legen som rister dømmende på hodet, til dommeren som sier at det likeså godt kunne vært han.

All this Panic

All this Panic (Regi: Jenny Gage) vises 29.09 kl 19:25, 30.09 kl 19:25, 01.10 kl 15.20 og 3.10 kl 09.20.
All this Panic (Regi: Jenny Gage) vises 29.09 kl 19:25, 30.09 kl 19:25, 01.10 kl 15.20 og 3.10 kl 09.20.

Dokumentaren følger flere tenåringsjenter og venninnepar i overgangsfasen fra barn til voksen. Gjennom tre år beskriver de livet sitt gjennom relasjoner med familie og venner, og tanker rundt eget liv og fremtiden.

Filmen viser en livsperiode full av følelser, og skildrer både trivielle tenåringstemaer så vel som mer alvorlige utfordringer. Den gir et virkelighetsnært innblikk i alle de valg og problemstillinger man står overfor når man er på vei inn i voksenlivet, som legning, sex, vennskap, tap, rus, familie, identitet og utdannelse.

Settingen er en moderne New York-middelklasse, og jentene i dokumentaren er påfallende veltalende og ”kule”. Men gjennom klein sex-prat, selfies, tenåringsfyll og hverdagsrutiner, er likevel dokumentaren lett å kjenne seg igjen i for de fleste, og gir et realistisk bilde av det å være fanget mellom barndommen og det voksne liv.

Devil’s Freedom

Devil’s Freedom (Regi: Everardo González) vises  27.09 kl 20:40, 29.09 kl 10:40 og 02.10 kl 09:05
Devil’s Freedom (Regi: Everardo González) vises  27.09 kl 20:40, 29.09 kl 10:40 og 02.10 kl 09:05

14 år gammel hadde han allerede tatt sitt første liv. Han blir spurt om hva det gir ham å drepe. Makt, svarer han.

I denne merkverdige, mørke og saktegående dokumentarfilmen møter vi mennesker og deres fortellinger om ekstrem vold i Ciudad Juárez. Den mexicanske byen er hardt rammet av krigen mellom stat og narkotikakartell. Uten at det noensinne vises en dråpe blod, blir vi dratt inn i grusomme og traumatiserende øyeblikk, både fra perspektivet til sivile, politifolk og gjengmedlemmer.

Når du holder en pistol mot noen, tar du kontroll over personens liv. Når noen holder en pistol mot deg eller dine kjære, får de uinnskrenket makt over deg. Utover å være en dokumentarisk skildring av det forferdelige som foregår i Ciudad Juárez, gir filmen et dypere innblikk i vold, makt og maktesløshet.

Samtlige informanter har masker på ansiktet. I tillegg til å anonymisere og gi en unik estetikk og stemning, hjelper disse maskene oss både med å se enkeltmenneskene uten å ta parti, samtidig som de minner oss om at de alle på sett og vis er i en lignende situasjon. For i denne filmen er det ikke bare de som blir utsatt for vold som er ofrene, de som utfører vold på oppdrag fra sine overordnede har heller ikke noe valg. Ordre må følges, selv når de er å slå spiker gjennom noens hender eller skyte et barn i hodet.

Devil’s Freedom er en film om vanlige mennesker som gjør sitt for å holde det gående i et samfunn der volden hersker og liv er lite verdt.

Dette er tre veldig ulike filmer som alle på hver sin måte belyser viktige og spennende tema. Med andre ord er det noe for en hver smak, og forhåpentligvis også for din. Da gjenstår det bare for deg å ta popkornet fatt og bruke de neste ni dagene for det de er verdt.

Snurr film!

 

Dette innlegget er 7 år gammelt. Informasjon i innlegget kan være utdatert.