Psykologisk bøssebæring for Syria

Dette innlegget er 9 år gammelt. Informasjon i innlegget kan være utdatert.
Hazim og familien har vært på flukt i tre år. Foto: Truls Brekke, UNICEF

Hazim og familien har vært på flukt i tre år. Foto: Truls Brekke, UNICEF

12. mars er det 4 år siden krigen brøt ut i Syria. Krigen har drevet 9 millioner mennesker på flukt. 1,7 millioner har funnet veien til flyktningleiren Ackakale Camp, sørøst i Tyrkia. Her bor familier på syv personer i 9 kvadratmeter store telt. Mange mangler klær og fottøy for å beskytte seg mot vinterkulden.

Tekst: Hanna Damskau,

Leder PsychAid

I et av de mange teltene i Ackakale Camp bor fire år gamle Hazim, sammen med sine fire søsken, mamma og pappa. Hazims familie er fra Aleppo, hvor de hadde et stort hus med syv rom, tomatplanter og oliventrær. De trodde først krigen skulle holde seg utenfor Aleppo, og gå raskt over. Men den kom til byen, og både barn og unge ble drept. Familien har nå vært på flukt i tre år, og bodd fem ulike steder før de kom Tyrkia.

I flyktningleiren er det ikke mye plass til å leke. De leker mellom teltene, og yndlingsleken deres er krig. Barnas oppførsel har endret seg mye med krigen, de er tydelig traumatiserte og redde for flylyder. Hazim er fire år – like gammel som krigen. Han vet ikke hva et hus er, det eneste han kjenner er teltet. Hvordan kan Hazim få en normal barndom?

Hazim er fire år - like gammel som krigen. Hvordan kan Hazim få en normal barndom? Foto: Truls Brekke, UNICEF
Hazim er fire år – like gammel som krigen. Hvordan kan Hazim få en normal barndom?
Foto: Truls Brekke, UNICEF

Ackakale Camp er av mange leirer hvor UNICEF har såkalte ”Child Firendly Spaces” – trygge rom, der barna i leiren får lov til å være barn. Rundt 600 barn kommer til disse områdene hver uke. De fleste av dem har vært lenge i leiren. Arbeidet i de barnevennlige områdene består av mye psykososialt arbeid og traumebearbeiding, men også lek, dans og drama, rettighetsopplæring og håndarbeid. Gjennom UNICEFs arbeid kan barna glemme vonde minner, og utfolde seg som barn. Her får de undervisning og leksehjelp. Mange av barna som har fått hjelp drømmer nå om å bli lege, lærer eller advokat – de ser for seg en lysere fremtid.

Psykologistudentenes innsamlingsaksjon 2015 går til UNICEFs arbeid i syriske flyktningleirer. Bøssebæringen skjer 13.-14. mars i Bergen. Som bøssebærer vil du få utdelt bøsse og informasjon om formålet. Du vil følge en tildelt rute i Bergen Sentrum, hvor du skal henvende deg til forbipasserende og/eller banke på dører. Du kan gå sammen med en venn eller alene. Alle som går med bøsse får nystekte vafler og kaffe når de er ferdige å gå. Påmelding skjer på stands 3.-5. mars, kl.11-13.00, i kantina på Det psykologiske fakultet. Du kan også komme til fakultetet på bøssebæringsdagen.

Bli med på å gi Syrias barn barndommen tilbake!

Dette innlegget er 9 år gammelt. Informasjon i innlegget kan være utdatert.