«Power naps» har gode helseeffekter

Dette innlegget er 9 år gammelt. Informasjon i innlegget kan være utdatert.
Foto: Flickr
Foto: Flickr

En kort blund, også kalt «Power Nap», kan lindre stress og øke immunforsvaret i følge en ny studie publisert av Endocrine Society’s journal of Clinical Endocrinology & Metabolism (JCEM).

Fredrik Lian
Skribent

I følge folkehelseinstituttet har antall nordmenn med søvnvansker økt de siste 10 årene. Både innsovningsvansker, generell misnøye med søvn, nedsatt dagtidsfunksjon på grunn av søvnplager, og bruken av sovemedisiner har økt betraktelig.

Hormoner påvirker stress og immunforsvar

Hormoner er kroppens kjemiske budbringere. Blant mange av hormonenes oppgaver, regulerer de stressresponsen og immunforsvaret. Ubalanse i hormonsystemet kan som en konsekvens medføre psykiske og fysiske plager.

Søvnmangel kan være en kilde til en slik ubalanse, og det er vist at mennesker med for lite søvn har større sannsynlighet for å utvikle kroniske sykdommer som diabetes, høyt blodtrykk, depresjon og fedme (endocrine society).

Ta deg en blund

– Våre data viser at en 30-minutters blund kan reversere hormonpåvirkningen fra en dårlig natts søvn. Dette studiet fant at små blunder kan gjenopprette nevroendokrine biomarkører og immunforsvaret til normale nivåer, sier en av forfatterne, Brice Fraut ved Paris Descartes University til Endocrine society.

Gjennom et randomisert kontrollert crossover-studie, studerte de 11 friske unge menn i to forskjellige betingelser. I den ene betingelsen sov de to timer i løpet av natten (02:00-04:00), og holdt seg våken gjennom den påfølgende dagen. I den andre betingelsen sov de to timer, men hadde to 30-minutters blunder kl 09:30 og 15:30, den påfølgende dagen.

I etterkant av gjennomføringen av søvneksperimentet ble det foretatt prøver av spytt og urinen for å se hvilken effekt de ulike søvnbetingelsene hadde på hormonproduksjonen. Forskerne fant økte noradrenalin–nivåer etter søvndeprivasjonsbetingelsen, og normale verdier der deltakerne fikk power naps. Noradrenalin øker hjerteraten, blodtrykk, blodsukker, og er assosiert med stressresponsen. Deltakerne hadde også lavere nivåer av proteinet  interleukin-6 etter søvndeprivasjonsbetingelsen, og normale verdier når de fikk lov til å ta en blund.

Resultatene peker derfor mot at det å ta seg noen minutter på øyet i løpet av dagen etter en dårlig natts søvn kan ha positive effekter både på immunforsvaret og stressnivået.

Les artikkelen her: http://press.endocrine.org/doi/pdf/10.1210/jc.2014-2566

Dette innlegget er 9 år gammelt. Informasjon i innlegget kan være utdatert.