Nå MÅ vi kose oss litt!

Dette innlegget er 2 år gammelt. Informasjon i innlegget kan være utdatert.

Innsiktsredaktør

Illustratør

Har dere hørt begrepet sjokk-kosing? Målet er at det havner i Norsk Ordbok fra 2023. Eventuelt blir årets nyord i 2022, jeg er ikke kresen. Det viktigste er at du setter av tid til å gjøre det. 

En kollega på Haukeland introduserte meg nylig for en slags konsentrert måte å kose seg på. Han mente at det er et ekstremt undervurdert konsept.

– Man skal ikke kimse av litt god, gammeldags sjokk-kosing, sa han. 

Sjokk-kosing betyr voldsomt mye kos, på veldig liten tid. Perfekt for tidsklemma, generasjon prestasjon osv. Konseptet er anvendelig for alle ekstremt travle sjeler der ute, som bare har ett lite vindu til å «kose seg». La oss kalle det en helsepersonell-vennlig videreutvikling av Ronny Brede Aase sin «koselomme».

Se for deg at du har jobbet overtid, senvakt eller sittet for lenge på lesesalen. Det er jo sånt som beklageligvis skjer, pliktoppfyllende som du er. Likevel føles det som om du har kastet bort hele kvelden. Du kommer hjem klokken 22.30 og skal opp tidlig neste dag. Samvittigheten din forteller deg at du bør gå og legge deg med en eneste gang. Likevel trenger du å roe ned hodet litt etter dagens jobbing. Hva skal du gjøre da?

Jo, du skal helle opp smågodt eller chips i en skål, ta deg en øl, ett glass vin eller Norges betrodde P-max. Men husk, ikke for mye – stryk det – litt for mye. Spis litt for mye sjokolade og ha litt vondt i magen når du legger deg. Det er godt for sjela. Sett på en god film eller serie, finn en koselig bok. Sett deg ned og konsentrer deg skikkelig om å kose deg. Ta gjerne i bruk noen mindfulness teknikker som du pliktskyldigst har lært på den obligatoriske 07.00 yogaen. Vær helt tilstede i kosingen. Det er det sjokk-kosing handler om. Maks en time, til nød to. Men fy faen som det skal koses i det korte tidsrommet.

Husk likevel på å ikke falle i fellen for å stresse, tenke at du burde legge deg eller grue deg til morgendagen. Dette er en liten time som du skal nyte. Legg vekk bekymringene, koble ut tankespinneren og sleng bena på bordet, sjeselongen, sakkosekken, eller det du har tilgjengelig for beinslenging. Knepp opp den stramme buksa, ta av deg BHen, ligg i bokser´n og slapp av. Dette fortjener du! 

Og så kommer det uunngåelige tidspunktet hvor du faktisk må gå og legge deg. Vær da fornøyd med sjokk-kosingen. Det kan fort hende at du spiser litt mye chips, og kanskje blir du mer enn middels gira av den nye dommedagsfilmen. Du vet den hvor Meryl Streep er president (som det skal være) og Leonardo Dicaprio forsøker å overtale verden om at en meteor vil utrydde menneskeheten. Hvor gode, gamle Leo til slutt ender opp med å være utro mot kona med en nesten ugjenkjennelig Cate Blancet full av botox og solpudder. (Spoilers).

Da må du akseptere at du har tatt det for langt. Aksepter at du har gått over sjokk-kosetiden din. Forskning viser at aksept er bedre enn dårlig samvittighet for den psykiske helsa folkens. Det kan hende det smerter litt ekstra i hodet i morgen. Men fy fader for en fin kveld du hadde der på tampen.

Vi kan ikke være fornuftige hele tiden, det er så jævla slitsomt. Generasjon prestasjon, jobb hardt, tren masse, spis riktig, følg opp venner og familie, vær den beste versjonen av deg selv, etc. Kom igjen. Hvis du har så lite tid, må du utnytte den så godt du kan. Sjokk-kos deg. Det er greit. Jeg støtter det. Jeg hyller det faktisk. I morgen kan du stå opp og være flink, effektiv og hardtarbeidende igjen.

Dette innlegget er 2 år gammelt. Informasjon i innlegget kan være utdatert.