Memes og massedrap

Dette innlegget er 3 år gammelt. Informasjon i innlegget kan være utdatert.

Skribent

Illustratør

 

I 2018, drepte den selverklærte incelen Alek Minassian ti mennesker i Toronto (1)Gillies, R., (3. mars, 2021) Man who used van to kill 10 pedestrians in Toronto guilty. apnews.com. https://apnews.com/article/world-news-toronto-alek-minassian-coronavirus-pandemic-15af231df8d4727d78c2456eeebef29a.  I avhør beskriver han angrepet som en del av et «incel-opprør» for å straffe såkalte normies (2)J C S (28. Jun. 2021) The Interrogation Tape of Alek Minassian [Video]. Youtube.https://www.youtube.com/watch?v=z4Dck7J4Ks0&t=2222s. Hva er sammenhengen mellom misforståtte memes og massedrap i verdens mest ensomme subkultur?

For mennesker som bruker mer tid på internett enn de vil innrømme (meg selv inkludert) er incels velkjente. «Incel» står for «involuntary celibate» og beskriver menn som vil ha sex, men som av ulike grunner ikke har det. Riktignok er incels kjennetegnet av langt mer enn jomfrustatus – å være incel innebærer en unik samfunnsforståelse, et eget språk, og ikke minst en humor som for mange er vanskelig å forstå.

Det mest karakteristiske ved incels er at de ser på dating som et nullsumspill. Vinnerne av spillet, kjent som «alpha males» eller «Chads» er på toppen av det sosioseksuelle hierarkiet, mens «incels», eller «beta males» er nederst. “Normies”, blir brukt nedsettende om vanlige folk. Reglene for spillet blir av incels sett på som urettferdige, og skylden blir ofte lagt på kvinner.

Hvordan en forstår og oppfatter incelkulturen er høyst ulik. Eksempelvis er begrep fra incel-universet som «Chad», og «alpha male» blitt en del av internetthumor og forstås av mange utelukkende som ironiske memes. Samtidig bruker drapsmenn som Alek Minassian de samme begrepene som del av en ekstrem ideologi som motiverer til massedrap. Det er forståelig at mediene tar incels seriøst etter voldshendelser (3)Cascani & De Simone (2021, 13. August) Incels: A new terror threat to the UK? BBC.com https://www.bbc.com/news/uk-58207064 . Samtidig kan alvoret gjøre at man står til fare for å tenke svart-hvitt om et miljø som ofte befinner seg i en gråsone mellom ironi og oppriktighet. Er incels misforstått?

Virtuelt ville vesten

For å finne ut av hvilken plass ironi og humor har i incelmiljøet må man tilbake i tid. På begynnelsen av 2000-tallet, da nettsider som 4chan ble grunnlagt, var internettet som et virtuelt «ville vesten». Alt var lov å si og ingen visste hvem du var.

I dag er internett langt mer sivilisert. Til tross for gode vinkler og inspobilder, forsøker de fleste å presentere en utgave av seg selv på nettet. Følgelig har brukere av det moderne internett en grunnleggende antagelse om ærlighet, og at folk mener det de sier. Dette er totalt motsatt av normene på 4chan. Blant misforstått og sosialt utestengt ungdom rundt årtusenskiftet  var å være seg selv, det siste de ville.

På grunn av absolutt anonymitet, samt edgy og nihilistiske brukere, ble sider som 4chan til et slags eksperiment i ekstrem ytringsfrihet. Målet var å få «normies» til å bite på kroken og skape moralsk panikk, eller gi en rutinert 4chan-bruker en god latter. Det var i et slikt miljø incel-bevegelsen vokste fram.

Dette betyr ikke at incelmiljøet er uten oppriktige kvinnehatere – bare se til Minassian. Poenget er at det også finnes mange apolitiske og anonyme troll på de samme nettsidene som får et kick av å provosere. Ofte er det nesten umulig å skille de to.

Poe’s lov

Poe’s lov er ikke en lov, men en observasjon av det vanskelige skillet mellom satirisk og oppriktig ekstremisme (4)Hall-Geisler, K. (2021, 28. mai) Poe’s Law Explains a Lot About the Modern Internet. Dette er fordi satire nødvendigvis må være overdreven. Dersom ideologien man parodierer er ekstrem nok, har man lite rom for å gjøre det tydelig at man tuller.

Etter Minassian drepte ti mennesker med en varebil i Toronto skrev flere aviser at incels feiret.

«More trucks of peace» og “Prepare the way to incel sainthood for Sir Alek” (5)Frisk, A. (2018, 25. April) So-called ‘incels’ celebrate Toronto van attack, praise alleged driver Alek Minassian. Global News https://globalnews.ca/news/4167272/incels-celebrate-toronto-van-attack-praise-alek-minassian/.

Er dette et tilfelle av Poe’s lov? Å kalle et drapsvåpen for «trucks of peace» virker for meg så selvmotsigende at det umulig kan være seriøst. Man må ikke glemme at for mange 4chan-brukere er internett fortsatt et «ville vesten» man ikke må ta for seriøst. Samtidig er det få ting som er mer alvorlig enn et terrorangrep – den enorme samfunnsrisikoen tvinger sikkerhetstjenester og journalister til å finkjemme forumene og ta et hvert tegn på ekstremisme på alvor.

Problemet er at vissheten om at politimenn sitter og leser 4chan og i tillegg tar det seriøst er mye av motivasjonen for trollingen. Altså kan det starte en ond sirkel der mer og mer ekstremt innhold blir postet, og det blir vanskeligere og vanskeligere å forstå hva som er ektefølt eller ikke. Konsekvensen blir at den neste massedrapsmannen kan gjemme seg i et hav av ironiforgiftede, men ufarlige edgelords.

Bare få minutter før angrepet som drepte ti mennesker skrev Alek Minassian dette på Facebook:

SKJERMBILDE:Alek Minassian sverger til Elliot Roger, en incel som drepte 7 mennesker i 2014.

 

Det er noe absurd og dypt skremmende med å se Minassian snakke om en «incel rebellion», «Chads» og «Stacys» i kontekst av massemord.  Uroen jeg føler kommer av at det er en Rorschach-kvalitet ved incel-ideologi. Innleggene er ofte tvetydige, og hvordan man tolker dem avhenger av hvem man er. På internett aner man ofte ikke hvem noen er. Derfor kan man ikke vite om blekkflekkene blir tolket som absurd humor eller er blodig alvor.

Kanskje et innlegg jeg med ironisk distanse delte på Instagram i 2018 dukket opp i feeden til Alek Minassian?

.

 

Dette innlegget er 3 år gammelt. Informasjon i innlegget kan være utdatert.

Referanseliste[+]