Hvordan takler du frykten for tredje verdenskrig?

Dette innlegget er 4 år gammelt. Informasjon i innlegget kan være utdatert.
Dommedagen er en trussel som fort kan sette deg ut av spill.

Illustratør

Tiåret 2020 begynte med internasjonal uro. President Trump og bemanningen hans drepte og effektivt kanoniserte den mektige og ikoniske iranske generalen, Qasem Soleimani. Hendelsen sendte frysninger nedover ryggen på enhver verdensborger. Er vi vitne til begynnelsen på tredje verdenskrig? Var det smellet en atombombe? KAN DE SOM FYRER FYRVERKERI FEM DAGER INN I NYÅRET GI BENG?! 

Det er fort gjort å falle tilbake på primitive responser når dommedagen virker å være rett rundt hjørnet. Amygdala setter i gang emosjonelle responser så raskt at man ikke får det med seg engang. Funksjonelt sett skal denne reaksjonen gjøre deg klar til å kjempe eller flykte, men effektivt etterlater den storhjernen letende etter årsaken til hvorfor du plutselig er så redd. Det kan jo være fordi Iran snart setter i gang et koordinert atombombeangrep mot USA og alle NATO-landene!

Før du begynner å pakke litervis med flaskevann og Fjordland og vender nesa mot nærmeste bomberom, kan det være lurt å stille seg kritisk til både nyheter og fryktreflekser. Ja, det er et tegn på opptrapping til både krig og konflikt når USA fullstendig ignorerer to nasjoners indre suverenitet. Og ja, Corona-viruset i Kina sprer seg for øyeblikket fryktelig raskt. Men, det trenger ikke nødvendigvis å bety at atomkrig og verdensomfattende pest er det neste. Husk på at det lenge har vært en sentral del av menneskets psykologi å dikte opp saftige dommedagsprofetier (1)https://forskning.no/historie/dommedag-skifter-drakt/715790.

Kulter og religiøse retninger har lenge spådd dommedagens dato og innhold. Enkelte religiøse grupper har til og med overbevist sine medlemmer om å heller ta sitt eget liv enn å oppleve morgendagens dommedag, noe som har endt med tusenvis av meningsløse dødsfall (2)https://www.vg.no/nyheter/utenriks/i/yvw9lg/40-aar-siden-914-personer-tok-sitt-eget-liv-i-jonestown-massakren, (3)https://www.aftenposten.no/verden/i/BRWvv/tyve-aar-siden-waco-tragedien, (4)https://www.tandfonline.com/doi/abs/10.1080/713685605#aHR0cHM6Ly93d3cudGFuZGZvbmxpbmUuY29tL2RvaS9wZGYvMTAuMTA4MC83MTM2ODU2MDU/bmVlZEFjY2Vzcz10cnVlQEBAMA==. I dag er dommedagen kledd i vitenskapens labfrakker: Den har gått fra umulige naturkatastrofer og guddommelige intervensjoner til atombomber, antibiotika-resistente virus og dommedagsklokker (5)https://forskning.no/historie/dommedag-skifter-drakt/715790. Dommedagsprofetiene eksisterer i like stor grad som før, de har bare skiftet form. Fellesnevneren er at jorda en dag kommer til å gå under, og det kommer til å bli fantastisk grufullt. 

“Sekunder unna atomkrig”

Husker du kanskje at jorda skulle gå under i 2012? Foreldrene våre husker kanskje frykten for at alle datamaskinene skulle kortslutte etter årtusenskiftet, og at samfunnet kom til å kollapse som konsekvens. I flere tiår var millioner av mennesker redd for at den kalde krigen skulle eskalere til atomkrig. Faktisk var det ved en rekke anledninger syltynne marginer som hindret total utslettelse. Fenomener som måneoppgang og solstråler har trigget atombombe-varsel i henholdsvis amerikanernes og Sovjetunionens radarer. 

I 1962 var en bjørn nærme å bli syndebukken for atomkrig da den trigget inntrengeralarmen på en militærbase i USA, noe som trigger alle inntrengeralarmer i nærliggende baser (6)https://www.nrk.no/urix/sa-naer-har-verden-vaert-atomkrig-pa-grunn-av-misforstaelser-1.12815180. Til både bjørnens og militærpersonellets overraskelse, gikk atombombealarmen i stedet for inntrengeralarmen i Wisconsin. Amerikanske jagerflypiloter gjorde seg umiddelbart klare for å gjengjelde “det sovjetiske angrepet», men ble stoppet like før take-off. 

Selv etter den kalde krigen var atomkrig-trusselen nær, da en norsk forskningsrakett fra Andøya ble tolket som et vestlig atombombeangrep på Russland i 1995. En defekt russisk radar, kombinert med manglende kommunikasjon mellom det russiske utenriksdepartement og militæret, gjorde at militæret tolket forskningsraketten som et amerikansk atombombeangrep fra en ubåt utenfor norskekysten. Det eneste som skilte verden fra radioaktive ødemarker var den russiske presidentens avgjørelse om å vente ut “angrepet”. Det var et valg som reddet hele verdenssamfunnet (7)https://www.nrk.no/urix/sa-naer-har-verden-vaert-atomkrig-pa-grunn-av-misforstaelser-1.12815180

Likevel mener forskerne bak dommedagsklokka at menneskeheten er nærmere ekstinksjon nå enn aldri før (8)https://www.aftenposten.no/verden/i/MRB92o/dommedagsklokken-viser-100-sekunder-paa-midnatt, (9)https://thebulletin.org/doomsday-clock/. Dommedagsklokka, som så dagslyset i 1947, er en symbolsk klokke som viser hvor nærme menneskeheten er dommedagen. En rekke anerkjente forskere plasserer minuttviseren basert på både globale politikk, kjernekraftutvikling og prøvesprengninger av masseødeleggelsesvåpen, men også klimapolitikk og risiko for cyber-krigføring. I beste fall er Dommedagsklokka bevis på at dommedagen appellerer til menneskets kognisjon, uansett labfrakk eller prestekjole. Og i verste fall… ja, alle kan forestille seg hva som blir verste fall.

Dette innlegget er 4 år gammelt. Informasjon i innlegget kan være utdatert.

Referanseliste[+]