Hører du på vanlig musikk mens du leser? Da hindrer du deg selv i lesingen!

Dette innlegget er 2 år gammelt. Informasjon i innlegget kan være utdatert.
FOTO:Pixabay

Nyhetsredaktør og debattredaktør

 

Flyt er en av de mest behagelige, men sjeldne følelsene en kan ha i studiehverdagen, ofte avbrutt av bråkete medstudenter, hensynsløse naboer eller pågående vokalister i populære sanger. Hvilken spilleliste er best for å blokkere ut støy, og finne den gode flyten?

Det kan være en enkel psykologisk forklaring på hvorfor lesingen ikke går så bra når du hører på vanlig musikk. Den fonologiske løkka i arbeidshukommelsen håndterer språklig og muntlig informasjon, og kapasiteten til å behandle denne informasjonen er selvfølgelig avgrenset (1)https://books.google.no/booksid=xrvQML0Egq0C&lpg=PR9&ots=iPat4PCRs2&dq=working%20memory%20baddeley%20and%20hitch&lr&hl=no&pg=PR4#v=onepage&q&f=false, side 12. Med andre ord setter du opp en krig i den fonologiske løkka mellom vokalister i velkjente sanger og bokstaver i tørre bøker. Hvem tror du vinner oppmerksomheten din av «ayyy Mango IPA heller rett ned i pipa» og Kahnemanns prinsipper for representativitetsheuristikk?

Kort fortalt, om du hører på Norge topp 50 mens du leser, bruker du plass i hjernen som kunne blitt brukt på pensum. En gylden middelvei er å høre på musikk uten vokal – nemlig instrumental. Instrumental betinging, mener du? Nei, instrumentale spillelister! Spotify tilbyr en rekke slike spillelister, men hvilke av disse listene passer egentlig til lesing?

Katarsis presenterer: en profesjonell vurdering av lesesalvennlige spillelister av en dreven og erfaren psykologistudent som har opplevd mye bråk på lesesal!

Tutler man inn på sjangeren «focus» på Spotify, er «musikk til arbeidsdagen» det første alternativet. For meg kommer denne nederst av spillelistene som vurderes idag. Lista inneholder en rekke catchy, motiverende og empowering sanger, som er bra, men det er smertelig åpenbart at Spotify ikke har lest seg opp på verken fonologiske løkker eller representativitetsheuristikker. Mange av sangene har vokalister som plager flyten og nudger deg sakte men sikkert vekk fra lesinga. Terningkast 2.

«Deep focus» er det neste spotify anbefaler i «focus»-sjangeren. Denne følger kriteriene om instrumental musikk og bidrar til stille og rolig flyt inn i studenthverdagen. Problemene ligger i underholdningsfaktoren. Det er dritkjedelig å høre på. Og om du ikke finner flyten, blir det irriterende å høre på. Saktegående gitarstrenger, letargisk pianospilling og ikke-eksisterende rytme preger lista. Terningkast 3.

Er det noen jeg har å takke for at jazz-sanger har sneket seg inn på “your top songs 2020”, er det lesesalens verste knekkebrødspisere. Spillelister som «Jazzy morning» og en noe mer livlig «summer jazz» er lesesalens mest spilte for min del. Jazz er ikke for alle og enhver, men det er et driv i jazzen som ene og alene står for at jeg har holdt ut med knusktørre og endeløse pensumbøker. I fare for å fremstå som en klisjé psykologistudent, gir jeg terningkast 6 til jazzen.

Studiet av atferd og hjernen har riktignok lært meg at folk er forskjellig, og jeg innser at noen kanskje savner spillelister med litt partyfaktor! I søken etter en slik liste fant jeg “Deep house summer 2021” som et godt alternativ. Den får noe trekk for at enkelte sanger har vokalister, men leverer ellers på et høyt nivå. Spesielt egnet for den EDM-vennlige studenten. Terningkast 5

Til slutt vil jeg trekke frem noe litt utenfor den menneskeskapte musikkverden, men som kan nytes og utnyttes ved lesing. «Rainforest – sounds of nature» er et album med opptak fra regnskogen. Fuglesang, rytmen av regn, og froskers dype bassitur forviller deg inn i flyten. Jeg har selvinnsikt nok til å forstå at dette er et nokså teit forslag, så jeg viser dere til forskningen som underbygger nytten av naturlyder. (2)https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7986458/ Og hvis verken jeg eller forskning kan overbevise dere, se på den søte frosken under. Skal du virkelig skuffe frosken? Gi det en sjangs! Terningkast 6.

Finn din stil. Opplev momentan flyt i studiehverdagen. Og masse lykke til!

Dette innlegget er 2 år gammelt. Informasjon i innlegget kan være utdatert.

Referanseliste[+]