Gledelig jul?

Dette innlegget er 2 år gammelt. Informasjon i innlegget kan være utdatert.

Skribent
Illustratør

Jeg har tatt ekstravakter på Haukeland Universitetssykehus hele julehelgen. «Hvorfor det?», spør du kanskje. Jeg sier at jeg var uheldig, arbeidshelgen min falt på julaften. Eller så sier jeg at jeg trenger pengene, det er jo god overtidsbetaling. Men det er ikke hele sannheten.

Den 14. desember holdt Sammen et foredrag i Egget: «Hjem til jul. En overlevelsesguide». Jeg tror dette arrangementet setter hammeren på den proverbielle spikeren. Hvorfor dukker det opp så mange vanskelige følelser rundt denne høytiden? Nesten alle vennene mine sier at de gruer seg litt til jul. En forteller at hun er forbanna hele julaften. En annen sier at hun bare griner.

Men julen skal jo bare være kos, gøy og moro. Julen skal være magisk og nostalgisk. Julen skal være så jævlig hyggelig den.

Men i år, så orker jeg ikke. Jeg innrømmer det. Jeg er Grinchen, bare marginalt penere og ikke like morsom.

Jeg orker ikke tante Randi, som alltid skal grine fordi halve barneflokken hennes må feire jul i fengsel sammen med med tvilsomme cellekamerater og en balje gjærede epler under køyesenga. «Det MÅ da være lov å vise følelser!».

Jeg orker ikke at onkel Kåre skal bli full. Han er full før han kommer faktisk. Han er så full at han ikke innser at annenhver øl han får er lettøl, som pappa heller opp i skjul bak kjøleskapsdøren. Jeg orker ikke at han skal holde den obligatoriske monologen om hvorfor «utlendingene har ødelagt landet vårt og kvinner hører hjemme på kjøkkenet». Jeg orker ikke at han skal forklare meg at grunnen til at kvinner ikke får lederstillinger er fordi de er så «bitchy». Og er det egentlig så vondt å føde som vi skal ha det til?

Jeg orker ikke den nye kjæresten til pappa. Hun som er ett år yngre enn meg og spør hvor de kuleste utestedene er. Som om jeg vet det. Jeg er jo bare en skarve student som ikke har råd til å gå på byen fordi strømmen er så dyr. (Det er «den jævla sosialistregjeringa sin feil» – ifølge onkel Kåre).

Jeg orker ikke at den franske bulldoggen til konsernsjef Trine (den vellykkede kusinen), blir dårlig i magen fordi den grinende tante Randi synes så synd på ham som ikke får smake på ribben. «Bare en liten bit da, lille gull».

Jeg orker ikke å få velmenende råd fra bestemor om at jeg må smile med tennene på det obligatoriske julebildet. Jeg er jo så pen når jeg smiler. Nei Olga! Det er jeg ikke. Jeg ser ut som den kaninen i Looney Tunes når jeg smiler med tenna.

Jeg orker ikke grandtante Siri, som mener at jeg må finne meg en kjæreste snart. Jeg begynner jo å bli gammel, snart tredve. Den biologiske klokka tikker: «tikk, tikk» sier hun og tapper pekefingeren på gulluret for tro tjeneste hos vaskebyrået i 25 år. Det er viktig å få barn skjønner du. Sånn at du kan oppdra dem sammen med mannen du senere kommer til å skille deg fra. Sånn at dere kan krangle om hvem som skal ha barna i julen og ende opp med å skape nye juleproblemer.

Det er greit, jeg skal slutte å syte nå. Det går nok bra i år også. Jeg synes bare jævlig synd på søsteren min, som ikke har fått vakt på julaften.

Dette innlegget er 2 år gammelt. Informasjon i innlegget kan være utdatert.