Forbudte fantasier

Dette innlegget er 2 år gammelt. Informasjon i innlegget kan være utdatert.

Illustratør

Jeg sitter naken i fotenden av senga hans. Han ligger på ryggen og ser opp på meg. Det lurer seg frem et smil i munnviken hans. “Hva tenner deg?”, sier han. Han måler meg med blikket, mens han prøver å lese responsen min. Jeg svarer «det vet du vel». Vi har tross alt kjent hverandre på denne måten en stund. “Nei, jeg vet ikke hva fantasiene dine er. Hva tenker du på når du er alene?”. Nå er det min tur til å måle ham med blikket. Skal jeg være ærlig eller finne på noe jeg vet han vil like å høre?

Jeg bestemmer meg for å være ærlig. “Nei, du vet sånn hvor man ikke har kontroll. Litt sånn røff sex liksom”, prøver jeg meg. Han nikker oppmuntrende. “Underkastelse og…”. Jeg nøler. “Tvungen sex, på en måte”. Jeg ser spørrende på ham for å se hvordan han reagerer. Han ser sjokkert ut. “Tenner du på voldtekt? Er ikke du feminist?”, sier han hardt.

Jeg går selvsagt rett i forsvar. Babler om at det ikke er voldtekt, og at det er noe av det verste som finnes. Jeg er jo feminist, selvsagt er jeg det. Det er ikke voldtekt det handler om, prøver jeg å få frem. Selv om tanken på det kanskje tenner meg noen ganger, så er ikke det det samme som at jeg vil bli voldtatt. Ikke sant? Det er bare det å ikke ha kontroll over situasjonen. “Skjønner du?”. Jeg ser på ham, men ser at han ikke skjønner. Det er noe nytt i blikket hans. Noe jeg ikke har sett før. Er det avsky?

Det har gått fem dager og jeg klarer ikke slutte å tenke på det. Han sa han ikke visste om vi burde henge så mye mer. At vi kanskje ikke er helt på samme bølgelengde. Jeg drukner nærmest i skammen. Tenk at jeg klarer å være så politisk ukorrekt. Så lite bevisst.

1 av 10 kvinner i Norge har opplevd en voldtekt (1)Folkehelseinstituttet. (2019, Juni 24). Vold og seksuelle overgrep. Hentet fra https://www.fhi.no/nettpub/hin/skader/vold/. Hele 1 av 5 opplever depressive symptomer ett år etter hendelsen (2)Dyregrov, A., & Gjestad, R. (u.d.). Varighet og omfang av ettervirkninger. Hentet fra https://krisepsykologi.no/varighet-og-omfang-av-ettervirkninger/. Alle vennene mine kjenner noen som har opplevd ting som er langt over grensa. Det er et stort og strukturelt problem i hele verden. Det er et våpen i krig. Likevel sitter jeg her og later som jeg er forkjemper i kvinnekampen, men fantaserer om å oppleve det samme. Jeg skjønner jo hvorfor han ikke vil se meg mer. Det er jo helt forskrudd.

Jeg prøver å rettferdiggjøre det for meg selv. Det er jo noe som ligger bak den fantasien. Tanken på at noen vil ha meg. Det er jo et ønske om å være ønsket. Begjært. Følelsen av å ikke ha kontroll. Jeg må ha kontroll på alt i livet ellers, så kanskje er det derfor jeg liker tanken på å miste kontrollen innimellom. Jeg kan jo ikke være den eneste som har disse følelsene?

Et raskt søk på google viser at jeg ikke er den eneste. I en amerikansk studie blir makt og kontroll beskrevet som den nest mest populære seksuelle fantasien. I sammenheng med dette blir begrepene “tvungen sex” eller “mock rape” nevnt. (3)Kassel, G. (2019, October 29). The 7 Most Common Sexual Fantasies and What to Do About Them. Hentet fra https://www.healthline.com/health/healthy-sex/sexual-fantasies. En annen tvilsom kilde gir uttrykk for at tvungen sex står på toppen av kvinners seksuelle fantasier. (4)Avansert seksualitet . (u.d.). Alt du trenger å vite om seksuelle fantasier. Hentet fra https://kurs.avansertseksualitet.no/pages/sexboost-guide-til-fantasier. Selv om påliteligheten til nettsiden Avansert Seksualitet skurrer i bakhodet, er det godt å kjenne at jeg ikke er alene.

Siden poengterer videre at man heller burde snakke om underkastelsesfantasier, fordi det ikke kan være tvang eller voldtekt dersom samtykket er med i bildet. Det er jo dette skillet jeg prøvde å få frem da jeg snakket med ham. Det å ha en fantasi om dette skaper så mye skam. Jeg mener ikke at tvungen sex skal være akseptabelt, eller at jeg vil det skal skje med meg eller andre. Det at jeg noen ganger tenker på det, betyr jo ikke at jeg vil prøve meg på et slikt rollespill engang. Dersom jeg ville prøvd det, ville det ikke vært tvang, for da hadde jeg jo villet det.

Det er kanskje ikke så lett å forstå dette skillet, men jeg prøver å forklare det til meg selv så godt jeg kan. En fantasi er kun en fantasi, og den gjør ingen skade. En fantasi om voldtekt handler kanskje mer om et ønske om tap av kontroll. I virkeligheten vil det aldri være mulig å spille ut en fantasi om dette. For det er ingenting som heter samtykkende voldtekt. Det er nettopp mangel på samtykke som gjør at det er en voldtekt. Derfor vil det i et seksuelt rollespill heller bli riktig å snakke om underkastelse.

Jeg prøver å slå meg til ro med tanken på at jeg ikke er et dårlig menneske, bare fordi jeg har noen fantasier som kanskje vekker litt oppsikt. Nå vet jeg også at dette faktisk er ganske vanlig. Så neste gang skal jeg være helt ærlig, for jeg vet jeg ikke er alene. Kanskje jeg til og med finner en som vil utforske grensene mine med meg.

Dette innlegget er 2 år gammelt. Informasjon i innlegget kan være utdatert.

Referanseliste[+]