#FOMO

Dette innlegget er 4 år gammelt. Informasjon i innlegget kan være utdatert.
Bilde: Pixabay

Det er sent lørdag formiddag, og du sitter i sengen med dynen dratt godt opp mot haken og en kopp filterkaffe lett plassert i hendene. Mens du gnir søvnen ut av øynene, smeller du opp PC-en og fortsetter på episode 53 av Love Island UK, der du slapp kvelden i forveien. Tankeløst åpner du mobilen med tommelen for å ta en rolig titt gjennom det siste døgnet på sosiale medier. Plutselig ser ikke lørdagen like lys ut lenger, kaffen er for svak, episoden er for lang. Du blir rastløs, bekymret, stresset. Lise og Helene har allerede jogget rundt Store Lungegård, Sofie har overrasket en venninne med bursdagsfrokost, Markus er på vei hjem fra et sent nach, og hva har du gjort?

Det er ikke noe som ødelegger en rolig lørdagsmorgen mer enn andres parallelle opplevelser. Før var vi velsignet med ignoranse; ingen visste hva andre bedrev en sen lørdagsmorgen. I dag kan vi få med oss alt, og det vil alltid være noen i din sosiale krets som gjør noe mer betydningsfullt enn deg. Med muligheten til sammenligning følger FoMO, ”Fear of Missing Out” eller på norsk ”frykten for å gå glipp av noe”. Det kan beskrives som en frykt for at andre har givende opplevelser når du ikke er tilstede (1)Przybylski, A. K., Murayama, K., DeHaan C. R., & Gladwell, V. (2013) Motivational, emotional and behavioral correlates of fear of missing out. Computers in Human Behavior, 29, 1841-1848. Doi: /dx.doi.org/10.1016/j.chb.2013.02.014. Fenomenet florerer på sosiale medier, i form av memes og hashtags, og det har også fått forskernes oppmerksomhet.

Er du en av de som eksempelvis blir invitert på tre vors samme lørdag, og gjør ditt absolutt ytterste for å få med deg litt av hver? Dette blir en stressfull affære, og du vet egentlig at du ikke vil kunne slappe av før du møter opp på siste vors. Du er ikke alene. Det hele startet lenge før deg, og ikke overraskende dukket det opp i et studentmiljø, nærmere kjent på Howard Business School (HBS) i 2003. Det startet med en av FoMO’s mange søsken; FoBO, forkortelse for ”Fear of Better Options”, som innebærer at du i valgets kval er redd for å bomme stygt. Altså, tenk om du bestemmer deg for å bli på det første vorset, for så å se på My Story at det tredje var best? Tanken er skremmende. Derfor utviklet studentene komplekse algoritmer for å planlegge det sosiale livet sitt til det fulleste (2)Schreckinger, B. (2014, Juli). The Home of FOMO. Boston Magazine. Hentet fra   https://www.bostonmagazine.com/news/2014/07/29/fomo-history/.

Etter hvert var det ikke bare frykten for å gå glipp av det beste alternativet, men å gå glipp av hva som helst. Med andre ord; de innså at uansett hvor de befant seg, gikk de glipp av noe annet, og i 2004 publiserte Patrick McGinnis en artikkel der han for første gang definerte de to begrepene (3)Schreckinger, B. (2014, Juli). The Home of FOMO. Boston Magazine. Hentet fra   https://www.bostonmagazine.com/news/2014/07/29/fomo-history/. I sitt verste tilfelle kan intens FoBO og FoMO føre til en enda verre tilstand, nemlig FoDA, ”Fear of Doing Anything”, og slik blir det hele en selvoppfyllende profeti. Grunnet FoMO engasjeres en på et så høyt nivå i diverse sosiale medier at det rett og slett blir vanskelig å være til stede i det virkelige livet (4)Schreckinger, B. (2014, Juli). The Home of FOMO. Boston Magazine. Hentet fra   https://www.bostonmagazine.com/news/2014/07/29/fomo-history/. Det finnes til og med et begrep kalt ”phubbing” som beskriver atferden der en sjekker mobilen under en real-life samtale med noen, og på denne måten rømmer fra mellommennskelig kommunikasjon (5)Balta, S., Emirtekin, E., Kircaburun, K., & Griffiths, M. D. (2018). Neuroticism, Trait Fear of Missing Out, and Phubbing: The Mediating Role of State Fear of Missing Out and Problematic Instagram Use. Springer. Doi: https://doi.org/10.1007/s11469-018-9959-8. Det har gått for langt, folkens.

Kjenner du deg igjen? Da er det sannsynligvis flere grunner til det, men for å gjøre det mer lettfattelig og politisk ukorrekt, faller du innen én av følgende stereotypier;

1) Ung, dum og mann: unge mennesker er mer utsatt, er du i tillegg mann spiller dette ikke til din fordel (6)Przybylski, A. K., Murayama, K., DeHaan C. R., & Gladwell, V. (2013) Motivational, emotional and behavioral correlates of fear of missing out. Computers in Human Behavior, 29, 1841-1848. Doi: /dx.doi.org/10.1016/j.chb.2013.02.014.

2) Ung, dum og kvinne: du er kanskje ikke mann, men du er ung og dum, og dermed mer utsatt. I tillegg er du mindre fornøyd med livet og opplever at kompetanse, autonomi og tilhørighet ikke er tilstrekkelig (de tre grunnleggende psykologiske behovene i selvbestemmelsesteorien til Deci og Ryan, look it up).

Faller du innenfor en av de to kategoriene over, vil du kanskje også kjenne deg igjen i punktene under;

1) Facebook-avhengig: FoMO fører til at du er mer involvert på Facebook, dette kan være fordi du er narsissist eller sliter i livet (7)Blachnio, A. & Przepiórka, A. (2018). Facebook intrusion, fear of missing out, narcissism, and life satisfaction: A cross-sectional study. Psychiatry Research, 259, 514-519. Doi:       https://doi.org/10.1016/j.psychres.2017.11.012.

2) Hobbyalkoholiker: FoMO fører til at du er mer sannsynlig til å drikke under fadderuken og andre sosiale sammenkomster generelt (8)Riordan, B. C., Flett, J. A. M., Cody, L. M., Conner, T. S. & Scarf, D. (2019). The Fear of Missing Out (FoMO) and event-specific drinking: The relationship between FoMO and alcohol use, harm, and breath slcohol concentration during orientarin week. Current Psychology. Doi: https://doi.org/10.1007/s12144-019-00318-6.

3) En ”phubber”: Du er en typisk ”vent litt, kan du si det igjen? Måtte bare tagge noen i en meme på insta”- type. Du faller lett ut av ekte samtaler fordi du er på mobilen (9)Balta, S., Emirtekin, E., Kircaburun, K., & Griffiths, M. D. (2018). Neuroticism, Trait Fear of Missing Out, and Phubbing: The Mediating Role of State Fear of Missing Out and Problematic Instagram Use. Springer. Doi: https://doi.org/10.1007/s11469-018-9959-8.

Men for all del, det blir nok noe av oss til slutt. Forresten, hørte du hva som skjedde på den festen i helgen?? #FOMO.

Dette innlegget er 4 år gammelt. Informasjon i innlegget kan være utdatert.

Referanseliste[+]