Åpen samtale om åpent forhold 

Dette innlegget er 2 år gammelt. Informasjon i innlegget kan være utdatert.

Skribent

Illustratør

De fleste av oss har kanskje noen tanker rundt det å være i et åpent forhold. Mange lurer nok også litt på hvordan dette egentlig fungerer. For at dere skal slippe å lure, tok jeg saken i egne hender. Jeg har hatt en åpen samtale om åpent forhold.

Min samtalepartner er en mann på 22 år som ønsker å være anonym. Vi møttes en ettermiddag for å snakke litt om dette med åpent forhold. Han er nemlig i et monoamorøst, polygamt forhold. Dette betyr at romantisk holder de seg kun til hverandre, men at det er en mulighet for å møte andre for seksuelle relasjoner.

– Jeg er i et fast forhold, en kjæreste om man vil. Jeg har en jente som jeg drømmer om, samtidig som jeg er åpen for flere seksuelle partnere.

Da kjæresten hans skulle flytte til en annen by for en periode, ble de enige om å være i et åpent forhold. Han kan ikke huske hvem av dem som foreslo det først, og legger det frem som at de begge hadde grunner til at dette var ønskelig. Et behov for fysisk kontakt stod sterkt for partnerne, samtidig som ingen av dem så på dette som et kjærlighetsspråk.

I samme prosess som de diskuterte hvor ofte de skulle ringes og besøke hverandre, utformet de rammene for hvordan forholdet skulle fungere. Han vektlegger flere ganger hvor viktig det er med god kommunikasjon, for at dette skal fungere. Det kommer frem at et åpent forhold aldri hadde vært aktuelt for ham tidligere, men situasjonen gjorde at det endret seg. Han ser på det som en løsning på et midlertidig problem, og ser ikke for seg å fortsette med det når de igjen bor i samme by.

Nylig var han på besøk hos kjæresten. Han forteller at de da bruker tid på å swipe sammen på Tinder. Dette fører til at de kan dele erfaringene med hverandre. Det kan være morsomme historier og nye interesser, samt en mulighet for å gi trygghet etter en dårlig date. De var tydelige på fra starten at erfaringene skulle deles med hverandre. Dette hjelper dem også med å forhindre at sjalusi kommer inn i bildet.

– Det er i hovedsak oss det handler om. Vi har erfaringer med andre, men det handler om oss.

Denne mentaliteten går igjen i det han beskriver som grunnreglene.

– Vi er kjærester og vi drømmer om et liv med hverandre og ingen andre.

Fremtiden planlegges som om de skal være sammen for alltid. Relasjonene de har med andre er kun av vennskapelig eller seksuell art. Paret har en felles bevissthet om at de er for hverandre, men at de har en mulighet til å utforske nye relasjoner. Dette er et forhold som fungerer slik som andre vi stort sett hører om. Samtidig som det er en liten praktisk løsning på problemene som følger situasjonen de står i nå.

Dette forholdet er et eksempel på hvordan et åpent forhold kan fungere. Selv om parets pragmatiske syn på situasjonen kanskje ikke er det man ser for seg når man hører om slike forhold, kan det illustrere at det finnes flere ulike motivasjoner for å være i et. Kanskje det ikke behøver å være så komplisert med åpne forhold. Kanskje vi skal tenke litt rundere rundt disse tingene. Dette er tross alt bare en av en mengde ulike løsninger på et åpent forhold. Vi bør ta med oss videre at det viktigste er tillit, kommunikasjon og respekt for hverandre – og flere åpne samtaler.

Dette innlegget er 2 år gammelt. Informasjon i innlegget kan være utdatert.