Undervurderer vi vennskap?

Dette innlegget er 3 år gammelt. Informasjon i innlegget kan være utdatert.

Skribent

Illustratør

Vi mennesker er sosiale vesener som er avhengig av de rundt oss for å ha det bra. Dersom en leser et tilfeldig magasin, er en omtrent garantert å finne en eller annen artikkel om hvordan en kan finne den store kjærligheten. Men hva med ivaretakelsen av nære relasjoner som ikke er romantiske?

Vennskap kan sammenlignes med mat. Når en lager mat, kombinerer en gjerne mange forskjellige ingredienser for å sette sammen en rett. Skal man lage taco, kan man kombinere løk, rømme, kjøttdeig, salathode, mais, ost, lefse og tacokrydder for en god smaksopplevelse. Men dersom man skal på et viktig møte like etterpå, utelukker man gjerne løken.                                                                                                                 

Oppskriften for et godt vennskap består gjerne av felles interesser, respekt, lytteevne, forståelse, omtanke, gode samtaler, minner, hengivenhet og en god håndfull latter. Disse ingrediensene kan også settes sammen til ulike kombinasjoner, og hvilke ingredienser en velger å putte i røren avhenger av hvilken situasjon en befinner seg i. Det er viktig å kunne se hva som trengs i den gitte situasjonen, i og med at det er de små detaljene som styrker vennskapet på sikt. Men hvor mange sterke vennskap kan en egentlig ha samtidig?

 

Saken fortsetter under annonsen

Indre og ytre vennekrets

Når vi snakker om vennekrets kan vi dele inn i indre og ytre krets. I den indre kretsen finner man gjerne 1-5 personer som står en nærmest, mens i den ytre er det mer overfladiske vennskap, der det er plass til flere personer. Det er ingen som klarer å opprettholde nære relasjoner til alle de kjenner, og derfor er det viktig å være selektiv med hvem en legger inn litt ekstra innsats på. Et tips her kan for eksempel være å date vennene sine på samme måte som en ville gjort med en potensiell partner, der en gjerne er mer kresen på hva en forventer. Dersom en setter lavere forventninger til venner enn en setter til seg selv, vil en mest sannsynlig alltid ende opp skuffet.

Vennskap er på mange måter likt som kjæresteforhold, nettopp ved at gode vennskap også handler om kjærlighet, og det kan være like vondt å miste en god venn som en kjæreste. En kan også oppleve et sterkere bånd til en nær venn enn partneren og det kan være minst like vanskelig å finne en ny god venn som en ny partner. Dette er nok noe som flere kan kjenne seg igjen i, og det har vært et viktig tema for antikkens filosofer.

 

Kjærlighet og vennskap

Ifølge Aristoteles er vennskap en av de sanne gledene i livet (1). Et rikt liv inneholder meningsfulle varige vennskap.  I løpet av livet utvikler en flere forskjellige typer vennskap. Noen av disse er rene bytteforhold, som man gjerne finner i arbeidslivet. Andre er avgrenset til til en bestemt aktivitet , som for eksempel de du spiller fotball med en gang i uken. Felles for disse er at de ofte er kortvarige, og mangelen på dybde kan begrense kvaliteten på vennskapet. Knyttet opp mot indre og ytre vennekrets hører slike vennskap gjerne til i den ytre kretsen.

I den indre kretsen finner man det Aristoteles kalte for gode vennskap. Denne typen vennskap bygger på gjensidig forståelse og tar lang tid å bygge opp, men er ofte langvarige når de først finner sted. Ivaretakelse av venner i den indre kretsen krever arbeid. Men, det blomstrer der en vanner det. Og som Aristoteles sa: «når det blomstrer, blomstrer det med tillit, beundring og ærefrykt» (1)https://medium.com/s/can-we-talk/aristotles-timeless-advice-on-what-real-friendship-is-and-why-it-matters-c0878418343f?fbclid=IwAR1BQ86h5SMAUK9Z_oX0QN-p0Y8VT1mliIhWuRvJToRBOvc1H8_dLtpn8GA. En blomst trenger pleie og næring for å vise sin prakt, og det samme gjelder det gode vennskap.

Dette innlegget er 3 år gammelt. Informasjon i innlegget kan være utdatert.

Referanseliste[+]

Annonse