Sissel Gran: Innsikt i kjærlighetens psykologi

Dette innlegget er 6 år gammelt. Informasjon i innlegget kan være utdatert.
Parterapeut Sissel Gran kommer til Forum for praktisk psykologi for å holde foredrag om kjærlighet. Foto: Tine Poppe

Å søke kjærlighet i dag er brutalt. Tinder, dating, søndagskjærester og tusen varianter av “vi har en greie, men…”. Kanskje ikke så rart at rekordmange vil på kjærlighetsforedrag med Sissel Gran?

Den 8. mars kommer psykologspesialist og parterapeut Sissel Gran på visitt til Forum for Praktisk Psykologi. Hun er blant norges mest prominente parterapeuter, har skrevet flere bøker og er spaltist i Morgenbladet. Kjærlighet i alle former er hennes spesialitet: stormende forelskelse, de såre romantiske hektene, parforhold i alle former – og hva som skjer etter et brudd.

En uke i forkant av foredraget har over 400 mennesker markert sin interesse for arrangementet på Facebook.

– Jeg synes det er supergøy at så mange er interessert! Sissel Gran har vi jobbet lenge for å få booket, og da er det ekstra gøy at det tas godt imot, sier leder i Forum for Praktisk Psykologi, Caroline Emilie Tellefsen.

Hun kan ikke huske at interessen har vært like stor i forkant av et Forum-arrangement som denne gangen, og har booket auditorium på samfunnsvitenskapelig fakultet. Håpet er full sal.

Kjærlighet på kvinnedagen
Når Sissel Gran besøker forum for praktisk psykologi, vil foredraget være basert på tematikk fra flere av hennes bøker: Kjærlighet i vår tid, ambivalensen mellom frykten for å binde seg og suget etter kjæreste, og det romantiske hektets psykologi.

– Jeg tror dette treffer studentene og befolkningen for øvrig fordi «alle» leter etter kjærlighet i en eller annen form, tror Tellefsen.

Hun legger til at dette også vil være klinisk nyttig for kommende psykologer.
– Så det treffer kanskje på flere områder? I tillegg er jo kjærlighetens mange spørsmål noe som er vanskelig å svare på. Sissel Gran kan kanskje, med sine mange utgitte bøker og offentlige figur, ha svaret på noen av disse spørsmålene, reflekterer forumlederen.

Å bli hektet på et annet menneske

Det romantiske hektet, sier du? Hva det egentlig er?

Til tv2 definerer Gran å være hekta som “en nervøs, romantiserende, tvangsmessig opptatthet av en annen, med sterke innslag av panikk og avhengighet.»
Men hvordan skapes egentlig denne avhengigheten?

– Mennesket har en medfødt tilbøyelighet til å koble seg på. Denne tilbøyeligheten sikrer vår overlevelse. Vi søker beskyttelse som en del av en flokk, og vi søker trygghet og tilknytning hos nære omsorgspersoner, skriver Gran i forordet til sin bok, «Hekta på et håp om kjærlighet», skrevet sammen med Nora Skaug.

Samtidig som vi er trygghetssøkende, søker mennesker også spenning og nye impulser. Underholdnng, utforskning, spenning, tenning. Alt dette driver også oss mennesker.

– Vi kan godt si at vi har en innebygget evne til å bli hekta på det som virker. Vi kan bli hekta på pengespill, alkohol, mat, shopping og alle slags uheldige, men virksomme uvaner, skriver Gran.

Slik blir evnen til påkobling et slags tveegget sverd. Eller ikke sverd – for det er jo i utgangspunktet noe fint, godt og livsnødvendig. Men det kan også føre oss inn i destruktiv avhengighet. Det romantiske hekt er når denne avhengigheten, hektet, handler om en romantisk kobling til et annet menneske.

Om «Hekta på et håp om kjærlighet» skriver forfatteren: – Det er ingen historie om masochisme eller psykopatisk maktutøvelse. Det er en rapport fra et ganske alminnelig, slitsomt hekt der uforutsigbarhet, utydelighet og glimt av lykke skaper en komplisert kobling mellom to individer. Verden er full av kjærlighetssøkende kvinner og menn, og når vi er på den reisen, er sjansen for kommunikasjonskluss og mistolkning stor.

Dette innlegget er 6 år gammelt. Informasjon i innlegget kan være utdatert.