Placebofylla

Dette innlegget er 3 år gammelt. Informasjon i innlegget kan være utdatert.
Bilde: Pixabay

Studenthelgen starter på onsdag, etter en voldsom baksmell på søndag, en blåmandag i fleisen og en tirsdag på Paracet. Som student trenger du ingen forklaring for onsdagsfylla, men du kan alltids skylde på Silent Disco eller ukontrollerbare abstinenser. Og så er det torsdag, den trenger ingen ytterligere beskrivelse. Fredag er dritten i midten, men det er selvfølgelig også en mulighet, og så er det lørdag, LØRDAG, den er oblig. Så blir de stående, disse tre: onsdag, torsdag og lørdag. Plutselig blir det konsumering av store mengder alkohol tre dager i uken.

Nordmenn er store festdrikkere, vi heller nedpå på høykant. Som norske studenter representerer vi sannsynligvis den øvre ytterkanten av alko-inntak. Vi drikker ikke bare én dag i uken, vi heller nedpå både horisontalt og vertikalt opptil flere ganger hver uke. I andre deler av Europa drikker de litt vin hver dag, mens vi stacker opp kjøleskapet og drikker det hele i et vindkast uten å nøle. Vi er ”binge drinkers”, rett og slett. I utgangspunktet er det bare å gønne på, kos deg, du er student én gang i livet, men det er lov å kjenne på at det blir noen hakk for meget. Har du i tillegg utpreget FOMO er det ikke et alternativ å bli hjemme, med mindre det er skuddår, fullmåne og du har en annen ekstremt viktig avtale som vil prege resten av livet ditt. Samtidig.

Et alternativ blir derfor å begrense inntaket. Vi kjenner alle til tidenes mest brukte studentfrase; ”Jeg skal bare ta én øl”. Er det noen som noensinne har klart det? Send meg en DM. Det vanlige forløpet er at en øl fort blir til to, som fort blir til tre. Etter den tredje ølen balanserer du på et syltynt gjerde; én øl til og du vil gå fullstendig på trynet. På en særdeles god dag med nok søvn, optimal dagsform og intakt selvdisiplin går det an å stoppe her. Det har skjedd. Problemet er at det er sjeldent, og du vet aldri om du vil lykkes før det er for sent.

Et annet alternativ blir derfor å møte opp på vors uten alkohol. Jeg vet, tanken er skremmende, hjerteskjærende, traumatisk. Men det er mulig. Placebo er en greie, folkens, det vet vi. Det første du trenger er OVERTENNING, noe som for min del er en naturlig reaksjon i møte med en festlig anledning. Det kan derimot også fremkalles med en middels dose kraftig energidrikk. Det er også viktig at du engasjerer deg, blir med på drikkeleker og bidrar til god s, vi kan kalle dette punktet ”fake it till you make it”. Det sies at nordmenn trenger alkohol for å fungere i sosiale sammenkomster, og om du aldri er edru på fest får du jo heller ikke sjekket om det er sant. Derfor setter du likhetstegn mellom edruhet og sosialt tilbakestående atferd, men ligger samtidig på sofaen med fylleangst for alt du sa med høy promille kvelden før. Det er jo ganske ironisk.

Andre steg vil være å ha et glass i hånden, for helt ærlig, vi føler oss nakne uten. Men hvis du vanligvis møter opp på vors med en sixpack Hansa, er det absolutt forståelig at det føles stusselig å ankomme med en halvliter P-Max. Det skaper en forventet promilleavstand mellom deg og resten av vorset. Frykten for å falle utenfor blir stor. Men frykt ikke! Der det er vors, er det håp. Vi vet at mye handler om assosiasjoner, og Pepsi setter i gang helt feil nettverk, det er ikke søndag enda. Brus blir derfor en utilstrekkelig erstatter, og du vil trolig ty til en annen kjent studentfrase; ”Kan jeg få en øl av deg? Jeg vippser”. Slaget er tapt.

Det gjelder derfor å møte opp i stil, placebo-effekten trenger litt medfart. Steg tre vil være å konsumere noe som faktisk smaker alko. Da er du på god vei. Hjernen begynner å jobbe, og før du vet ordet av det innbiller du deg at du er på samme promillereise som resten av vorset. Forhåpentligvis. Det kommer selvfølgelig an på samtlige andre faktorer (grad av overtenning, cirkadiske rytmer, sosial intelligens osv.), men glem det. Jeg vet bare at det kan funke i teorien, og etter egen erfaring. Ja, jeg trekker slutninger fra et enkelt kasusstudie, ring advokaten din.

Men jeg lover deg, de fleste har ikke engang fått med seg at din Rema 1000-pose var lastet med Vinmonopolets alkoholfrie utvalg. Med en god blanding illusorisk promille, ”fake it till you make it” og overtenning, kan du danse hele natten, EDRU. It’s a student miracle! Dessverre vil placebofylla alltid være etterfulgt av placebohang.

 

Dette innlegget er 3 år gammelt. Informasjon i innlegget kan være utdatert.