Oppgaven

Dette innlegget er 2 år gammelt. Informasjon i innlegget kan være utdatert.

Illustratør

Skrevet av BINC 

Jeg sitter ved bordet. Foran meg ligger oppgaven. Pappa står på kjøkkenet og klirrer med gryter og fat. Middag. Jeg orker ikke sitte her. Det kan være det samme. Pappa kommer inn med maten. «Har du ikke begynt?» spør han skarpt. Han er oppgitt. Det er det her jeg ikke orker. Hvorfor forstår han ikke? Vi spiser. «Du får ikke gå ut før du er ferdig med oppgaven.» Det ringer på døren. Pappa åpner. Han sender de vekk. «Han kommer ikke ut før han har gjort leksene sine!» roper han etter dem. Jeg gløtter ut gjennom vinduet. En stein synker i magen. De er på vei til fotballbanen; de har med ball.

Jeg sitter her. På rommet mitt. Får ikke til å skrive. Jeg pirker med neglen i bordkanten. Noe tid tusler forbi. Pappa kommer inn. «Hvordan går det med oppgaven?» Jeg svarer han ikke. Han har ikke sett på den engang. Oppgaven ligger der og stirrer på meg med et tungt blikk. Jeg får klump i halsen. «Nå må du sette i gang!» sier pappa. «Men …» sier jeg. Pappa har allerede gått ut igjen. Jeg sukker. Pirker med neglen.

Jeg går ned i stuen. Der sitter pappa med hodet dypt nede i noen papirer. Jeg går bort til han. Han ser ikke opp. Han bare flakker med blikket, over papirene. Som en desperado. Han konsentrer seg slik. Jeg er glad i han. Vil at han skal være med meg. Jeg pirker han på armen. Han ser opp. «Oppgaven?» sier han. Jeg får tårer i øynene. Jeg løper til rommet. Jeg gjemmer meg under dynen. Jeg gråter.

Jeg har grått meg tom. Jeg savner mamma.

Døren går opp. Jeg hører det. Jeg ligger helt stille. Han går igjen. Roper på meg. «Hvor er du?» Jeg svarer ikke. Jeg ligger helt stille. Jeg hører han går ned trappen. Han roper på meg igjen. Svakere nå. Jeg vil at lyden skal gå helt vekk. Nei! Ikke gå pappa! Jeg kaster av meg dynen. Roper: «Jeg er her pappa!» Han kommer opp igjen. «Hvor var du?» Jeg svarte ikke. «Er du ferdig med leksene?» «Nei» svarer jeg. Jeg ser på han. Han blir virrende i blikket. Begynner å veive med armene. Kjefter på meg. Jeg hører ikke hva han sier. Jeg er bare stiv i hele kroppen. Klarer ikke røre på meg. Plutselig stopper han. Han ser ut som et barn. En stor forvokst gutt. Han sitter seg ned midt på gulvet. Legger hodet i hendene. Vi sier ingenting. Noe tid tusler forbi.

Han ser opp. «Trenger du hjelp?» spør han. Han ser på meg. Ansiktet hviler. «Ja» sier jeg stille. «Jeg er lei for i sted» sier han. Han plukker opp oppgaven og leser. Høyt. «’Det haster!’ av André Bjerke» sier han. «Les leksene, barn!» Han leser det neste inne i seg. Han blir stille. Mumler en og annen linje. «… barndommen unnagjort» «fort, fort!». «Det haster!» Han blir helt stille. Leser resten i stillhet. Han legger oppgaven fra seg. Tårene renner nedover kinnene hans. Han åpner armene sine mot meg. Jeg går bort til han. Legger hodet inntil brystet hans. Det store varme pappabrystet. Jeg har klump i halsen. «Jeg savner mamma» sier jeg. «Jeg savner mamma også» sier han. Vi gråter begge to. Det blir stille. Noe tid tusler forbi.

Mamma ja. Det var lettere da. Men nå er hun borte. Vi klarer oss. Kanskje.

«Jeg skal hjelpe deg med oppgaven.» sier han. «Seinere. Først går vi ut.» Han smiler ikke, men er myk i ansiktet. Han gir meg ytterjakken min. Han tar på seg ytterjakken sin. Vi går ut. «Hvor skal vi pappa?» spør jeg. Det er tørt på bakken. Det er vår. Han tar meg med bort til fotballbanen. De andre er der enda. Vi spiller. Pappa og.

Dette innlegget er 2 år gammelt. Informasjon i innlegget kan være utdatert.