Litterært påskegodt

Dette innlegget er 5 år gammelt. Informasjon i innlegget kan være utdatert.
Aslak Hjeltnes anbefaler at du skal pakke med The Only Story av Barnes på fjellet i påska. FOTO: NORA SKJERDINGSTAD

Sitter du også på hytta med leseabstinenser? Fortvil ikke, medstudent! Her kommer noen litterære godbiter du kan knaske på i påskeuka.

Det er ingen tvil om at veien til påske har vært lengre enn vi er vant til: ikke før 11. april kunne studentene ved Det psykologiske fakultet vende nesene mot den norske fjellheimen for å få seg litt hvile. «Hvilke bøker skal jeg nå pakke i sekken?», spør du kanskje deg selv mens du blar febrilsk gjennom fagbøkene en siste gang. Katarsis har med hjelp fra litteraturkjenner Aslak Hjeltnes spadd frem noen utvalgte bøker for den leselystne psykologistudenten.

 

Ja, vi elsker døden

Elsken av Tomas Espedal

Jesus døde på korset. Krimmen durer og går på tv-en. Påske og død går hånd i hånd. I Bergen har Tomas Espedal lenge vandret rundt og skrevet bøker som det er verdt å bruke tiden på. Den nyeste boka hans, Elsken, er intet unntak. Her blir vi kjent med en karakter som er på jakt etter en måte å avslutte sitt eget liv på.

For døden kan være vakker, tenker hovedkarakteren, slik livet kan være vakkert. Noe mørkt og levende tar form i Espedals poetiske språkdrakt.

«Og likevel dør verden med deg, den opphører, ett sekund eller to, som når du holder pusten eller elsker, verden opphører, før den fortsetter å puste, fortsetter å leve, uten deg, uten den fremtiden som døde.»

 

Sto opp fra de døde tredje dag

Oppstandelse av Lev Tolstoj

Og med døden følger oppstandelsen. Vinteren er ved veis ende, og våren presser seg frem mellom brosteinene. April titter pent opp som en vårblomst langs fortauskanten, og gir muligheten til å forme nytt innhold.

Det er også tid for å blåse liv i våre gamle russiske helter. I romanen med navnet Oppstandelse, blir vi kjent med den unge prostituerte kvinnen Jekaterina Maslova som er anklaget for mord. Tolstojs tematikk og litterære univers går ikke av moten, og her rettes et kritisk blikk på samfunn, religion og rettsvesen.

«Hvor meget menneskene enn hadde anstrengt seg for å maltraktere den jorden de hadde slått seg ned på – flere tusen av dem trykket seg sammen på et ganske lite område – hvor meget sten de enn hadde lagt for å dekke jorden slik at ingenting skulle vokse på den, hvor meget de enn hadde strevet for å renske bort de gress-stråene som allikevel klarte å presse seg opp…»

Aslak Hjeltnes, førsteamanuensis ved Institutt for klinisk psykologi, anslår Tolstoj og Dostojevski som blant sine topp fem forfattere.

– Den menneskekunnskapen som ligger her er ganske unik, og veldig relevant for psykologer, sier Hjeltnes om de store russiske. Han legger imidlertid at det ikke bare går i klassikere, men at det også er rom for aktuell samtidslitteratur.

Aslak Hjeltnes leser mye skjønnlitteratur, og gir psykologistudentene noen anbefalinger for påska.

Den hellige treenigheten

Identity av Milan Kundera

Normal People av Sally Rooney

The Only Story av Julian Barnes

Plutselig byr påskestillheten på uvant eksistensiell ettertenksomhet: hvem er jeg egentlig? Her kommer den hellige treenigheten som kaster lys over relasjonene og selvet i den moderne verden.

«Would you rather love the more, and suffer the more; or love the less, and suffer the less? That is, I think, the only real question».

Slik åpner The Only Story av den britiske forfatteren Julian Barnes. Hjeltnes leste romanen i påska i fjor:

– Det er en kjærlighetshistorie som går veldig inn på det eksistensielle. Det er en fortelling om en veldig ung mann som innleder et forhold til en gift eldre kvinne. Romanen belyser hva det koster å være i dette forholdet og hvordan kjærlighetsforhold i stor grad former livene våre. Det er en sår og klok roman.

Videre trekker han frem en ung og fremtredende forfatter som sin favoritt. Normal People er Sally Rooneys andre bok, og skildrer også et kjærlighetsforhold.

– Dette er en av de gøyeste bøkene jeg har lest på et par år. Det er en kritikerrost bok, hvor Rooney setter ord på det å være ung i den verden vi lever i i dag, sier Hjeltnes om nyutgivelsen.

Han forteller videre at utryggheten, fasadene, prestasjonskulturen, de sårbare relasjonene og sosiale medier ligger som et bakteppe i romanen.

– Det er en bok du har lyst til å være i, legger Hjeltnes til.

Hvem er jeget i relasjonene? Disse bøkene beveger seg i landskapet hvor sårbare relasjoner formes og former en selv. Identity av Milan Kundera tilbyr også en slik innsikt.

«Sometimes – perhaps only for an instant – we fail to recognize a companion; for a moment their identity ceases to exist, and thus we come to doubt our own. The effect is at its most acute in a couple, where our existence is given meaning by our perception of a lover, and theirs of us»

 

Fag og formidling

The Empathy Effect av Helen Riess

Skjønnlitteratur og psykologi belyser komplementært hva det vil si å være menneske. Det er noe fellesmenneskelig som blir mer tilgjengelig for oss i det skapende og kreative. Faglitteraturen kan imidlertid også tilby en slik fellesskaplig arena.

Helen Riess er utdannet lege og har oppsummert en del av den tverrfaglige forskningen på empati, som er et svært aktivt og aktuelt forskningsfelt.

– Det er en av de finere fagbøkene jeg har lest i det siste. Den er veldig velskrevet, og jeg tror ikke du blir et dårligere menneske av å lese den, sier Hjeltnes.

Han legger også til at vi trenger mange av de samme egenskapene og ferdighetene når vi jobber med mennesker; enten det er som lege, lærer eller psykolog. Boka utforsker betydningen av empati også på sosiale medier og internett, samt diskuterer hvorfor vi bør lese skjønnlitteratur. Empati er over alt, eller bør det være over alt?

– Det er nyttig å lese hva som foregår i andre fagfelt, for å forstå vårt eget. Empati er en mulig samarbeidsarena, avslutter Hjeltnes.

Dette innlegget er 5 år gammelt. Informasjon i innlegget kan være utdatert.