Hvordan sveve i eksamensbobla

Dette innlegget er 5 år gammelt. Informasjon i innlegget kan være utdatert.
Bilde: Pixabay

Eksamensbobla er ”for real”, sier de, og det er fantastisk at du har beholdt bakkekontakten i en konstant rus på kaffe og endeløse litteraturlister, med lenker av dårlig samvittighet rundt anklene. Nettene blir lange og knekken setter inn, du bryter ut i latterkramper som ender i tårer og bruker psykologiske begreper i upassende situasjoner. Kjære medstudent, dette blir ukas beste prokrastineringssession.  

Det er spesielt 5 ting jeg vil understreke som vitale for din overlevelse.

Størst av alt: eksamen er livet. Du skal helst fraskrive deg alt annet ansvar. Fellesvask i kollektivet? Ikke ditt ansvar. Stipendet er oppbrukt? Ikke ditt ansvar. Du ender opp på byen? Ikke ditt ansvar.

Det blir Grandis til middag, rødvinsdunker i flertall og du blir rolig støttemedlem på treningssenteret. Økonomien rakner og helsen lider, men ikke la deg stoppe, ikke gi deg. Dette er den kaotiske slagmarken du er så heldig å kalle livet ditt, nyt det. Alle perioder har sin sjarm, selv denne, og med et ekstra hint av ansvarsfraskrivelse kan den bli enda bedre. Det beste: ingen blamer deg for det. Du har tross alt eksamen snart, du er unnskyldt, bruk det for hva det er verdt. Har du kanskje noen dårlige vaner som kan gjenopptas?

Relativitetens paradoks. Det viktigste er å være selektiv, blir det sagt. Du må vite hva som er relevant informasjon og hva som ikke er det. Men relevant til hva? Etter flere år på psykologisk fakultet har det blitt rimelig klart for deg at alt er relativt. Bruk dette i praksis, marker alt – alltid, og bruk perioden fremover til å gi hele pensum nytt liv i post-it form. Bruk din kreative side til å utarbeide et baluba av en mobil veggtapet, som du ikke bare vil få gleden av hjemme, men som også kan medbringes på lesesalen. Her kan du daglig produsere x antall nye lapper til den stadig større samlingen. Omring deg med kunnskap!

Livet på sal. Ja, og så spiller det ingen rolle hvor mange timer du tilbringer på lesesalen, men hvor mange timer som er produktive. Og det er dèt som er så fint med å være der hele dagen; sjansen for flere produktive timer øker betraktelig. Det betyr også at Kebabhuset trer inn som en velfortjent nødvendighet når klokken bikker åtte. Det er en uskreven studentregel, og den må du for all del benytte deg av. Har du utpreget prokrastineringstalent og fortsatt befinner deg på lesesalen rundt midnatt, er veien til byen kort og totalt innafor. Hva er vel fire timer på byen sammenlignet med seksten timer på lesesalen? Velfortjent.

Hjernen jobber mens du sover. Det sies at du husker best det du leser rett før du legger deg. Bruk disse dyrebare timene til å gå gjennom hele veggtapeten, en aktivitet som gjerne kan kombineres med nattmaten fra Maccern, ONS eller nach – alt etter som. Det vil gi deg en herlig følelse av produktivitet, en ren samvittighet og et sexliv utenom det vanlige.

Prokrastinering. Sist, men ikke minst: prokrastinering vil fort bli en del av din daglige rutine og du vil plutselig befinne deg i dagens tredje kjøkkenvask, en runde med gjærbakst eller ta deg selv i å brette trusene dine nederst i undertøysskuffen. Den beste formen for prokrastinering kan du derimot få unnagjort på lesesalen der et distraksjonsunivers av digitale stjerner og planeter vil åpenbare seg for deg. Kast deg ut i det! Prokrastiner med eksamenskarakterer som innsats. Det er viktig å gi hjernen luft, sies det jo, og memes fyller denne oppgaven med glans. Det er også inngangsbilletten til et større fellesskap av eksamensfortapte studentsjeler, og du føler deg litt mindre alene og litt mindre unik. Shout out til alle dere som leser dette; YOU ARE DOING GREAT.  

Dommedag. Når dommedagen endelig kommer er det viktig å få i seg ”hjernemat”, har jeg hørt. Derfor trenger du ikke prioritere frokost, men pugg heller veggtapeten enda en gang. Ja, også burde du stå opp klokken seks; det er viktig å være tidlig ute. Når eksamenslokalet åpner løper du til første og beste plass, og her kan du godt sovne, det gjør ingenting, for hjernen jobber mens du sover. Så lenge du våkner før eksamensfesten er det no stress.

Dette innlegget er 5 år gammelt. Informasjon i innlegget kan være utdatert.