Hva er bevissthet?

Dette innlegget er 4 år gammelt. Informasjon i innlegget kan være utdatert.

Nyhetsredaktør

Illustratør

Du er bevisst. Andre rundt deg er mest sannsynlig bevisst, de også. Der er to innlysende fakta, men du har ikke peiling på hva de innebærer. Det er det få som har. Hva er poenget med bevissthet, egentlig?

Før vi kommer til poenget, er det en fordel å etablere hva bevissthet er. Dette er vanskeligere enn en skulle trodd (1)https://snl.no/bevissthet. I følge SML er bevissthet ”vår evne til å oppleve og registrere hva som påvirker oss og hva som fortløpende hender i samspillet mellom oss og våre omgivelser”. (2)https://sml.snl.no/bevissthet

Er da datamaskiner egentlig bevisste? Nei, fordi det forutsettes en opplevelse. Men er ikke denne opplevelsen og bevissthet det samme fenomenet, og definisjonen kollapser? Noen mener bevissthet er å være selvbevisst, eller klar over en selv (3)Harris, A. (2019), Conscious (1st ed). New York: HarperCollins. Er da spedbarn ubevisste? Hva med dyr? 

Om vi finner ut av dette, leder det oss rett inn i en ny gjørme av spørsmål. La oss begynne her: Kan vi egentlig bevise at noen andre enn oss selv er bevisste? Spiller bevissthet egentlig noen rolle i vår atferd? Og først og fremst, hvordan er det egentlig å være en flaggermus?

Hvordan er det å være en flaggermus?

Dette spørsmålet stilte Thomas Nagel i sitt essay ved samme navn i 1974. Poenget hans var: det finner du aldri ut av. Det er nemlig subjektivt, og kan dermed ikke forklares objektivt. Det hele gav imidlertid opphav til en vidt brukt definisjon av bevissthet:

”En organisme er bevisst dersom det fins noe det er som å være den organismen – noe det er som for den organismen”. (4)https://en.wikipedia.org/wiki/What_Is_It_Like_to_Be_a_Bat%3F

Det ser kanskje keitete ut, men svaret på vårt første spørsmål blir pekt på. Om du spør en venn om de er bevisst, vil de sannsynligvis bekrefte dette. Dette er intet bevis, sier du. Du kan tvinge dem i en MR-maskin, og hjerneavbildingen vil sannsynligvis støtte deres påstand. Dette er dessverre fortsatt intet bevis – om vi ønsker å være såpass ”meta” med det hele.

Hva er poenget med å være bevisst?

La oss likevel tro på svarene til din venn. Hva ellers er så bevisst? De fleste er enige om at mennesker er bevisste, og også til en hvis grad dyr. Vi prosesserer inntrykk. Vi husker og lærer, og bruker dette til å respondere til fare og hjelpe andre. Men alt dette gjør planter også.

Alt ovenfornevnt røsker i de fleste av våre intuisjoner, og det er lett å forstå om det hele virker idiotisk, i det minste litt banalt. Derfor må det nevnes at de fleste forskere er enig om at bevissthet er en høyere kognitiv prosess (5)Harris, A. (2019), Conscious (1st ed). New York: HarperCollins , omstendig utviklet gjennom årtusener av evolusjon.

Evolusjon sørger for gunstige trekk. Problemet her er at forskning viser at vi prosesserer sanseinntrykk og tar beslutninger helt upåvirket av bevisstheten (6)Harris, A. (2019), Conscious (1st ed). New York: HarperCollins. Ikke bare er bevisstheten en observatør, men den er også den siste som får vite om hjernens beslutninger. Den har isåfall ingen effektiv funksjon eller påvirkning på vår atferd. 

Kanskje bevisstheten heller lager et ”jeg” og regjerer over høyere tankeprosesser? Tenk på hva du skal lage til middag. Tankene som dukker opp, gjør det uten at du bestemmer deg for det. Og for all del, ikke tenk på en rosa elefant.

Så til neste spørsmål: kan bevissthet eksistere uten et formål?

Men hva i alle dager er bevissthet, da?

Det kan virke skummelt å spørre en professor, kanskje du vil få et dumt blikk. Det er jo et resultat av nevral aktivitet i hjernen. Kanskje også en illusjon, skapt av hjernen for å lure deg.

Men da er du klar over denne illusjonen, og dermed klar over at den finnes i nettopp din bevissthet. Som er lokalisert i hjernen, men lokasjon og til og med beskrivelse av mekanisme (når det en dag avdekkes) er ingen forklaring. Kanskje du har fått en bortforklaring.

Fortsatt, kanskje bevissthet er følelsen av å være en selv, et selv som er separat fra det vi opplever i øyeblikket. Opplevelsen av et selv er likevel rapportert å kunne forsvinne i noen tilfeller, som ved sterke meditasjonsopplevelser eller under påvirkning av LSD. Bevisstheten består likevel.

Å oppstå eller bare være der

Ingen vet på hvilket punkt i våre grå geléklumper i hodet, eller i hvilken del av prosesseringen, bevissthet oppstår. Dette kan refereres til som ”the hard problem of consciousness”. (7)http://consc.net/papers/facing.pdf

I sin bok ”Conscious” legger Annaka Harris frem en tilsynelatende absurd teori betegnet panpsykisme (8)Harris, A. (2019), Conscious (1st ed). New York: HarperCollins. Teorien løser problemet ved å foreslå at bevissthet er et fundamentalt trekk i naturen, og dermed eksisterer i alt. Absurd, men vitenskapelig levedyktig (og nei, det innebærer ikke at steiner har følelser og trærne trenger klemmer) (9)Harris, A. (2019), Conscious (1st ed). New York: HarperCollins.

Harris peker blant annet på split-brain-studier, hvor de ulike hemisfærene har ulike intensjoner og personligheter. Muligens også ulike bevisstheter. Etter operasjonen opplever noen pasienter “hemispheric rivalry”:  den ene hånden vil knappe på deg en skjorte, mens den andre kjemper for å få den av; eller du prøver å klemme en venn med ene hånden mens den andre dytter ham bort. (10)Christof Koch, the Quest for Consciousness (Englewood, CO: Roberts & Company, 2004), 287-94.

Dersom din enhetlige følelse av å være deg selv er et resultat av to sammenkoblede bevisstheter, er det ikke umulig at bevisstheten kan deles til enda mindre bestanddeler. Eller at du og din venn i teorien kan koble dere sammen og dele en felles bevissthet. Hvordan ulike elementer av bevissthet kombineres, er forøvrig nok et problem.

Dermed virker vi ikke nærmere et konkluderende svar. Med hjernen bak rattet og bevisstheten som en trofast passasjer, virker det som om den ekte illusjonen er vår egen kontroll over bilen. Men det er en annen historie.

Dette innlegget er 4 år gammelt. Informasjon i innlegget kan være utdatert.

Referanseliste[+]