Hold deg unna denne jobbannonsen!

Skjermdump: nav.no

I en annonse på NAV.no søker “HealthTech Sciences AS” nyutdannede psykologer og psykologistudenter. Du må imidlertid ikke la deg lure. Klinikken tilbyr ineffektiv og pseudovitenskapelig behandling knyttet til kvantemedisineren Thomas Aksnes, og har gått i underskudd siden dag én. 

“Vi ønsker å komme i kontakt med en nyutdannet Psykolog eller en siste-års Psykologistudent som har tro på at de beste resultatene i forbindelse med enkelte lidelser oppnås i en kombinasjon av behandling med medisinske teknologier og samtaleterapi. Vedkommende vil utøve behandling, men også få ansvar for å utvikle standarder og protokoller for samtaleterapi til anvendelse i Health Optimizing klinikker over hele verden.”, står det i annonsen.

Les også: “Injurierende og ukorrekt” -HealthTech Sciences svarer

Det høres jo ganske greit ut. Om du virkelig legger godviljen til. Men ikke gjør det, for dette er skikkelig lugubre saker. Kontaktpersonene i annonsen er ekteparet Nina og Thomas Aksnes. Sistnevnte er en kjent alternativbehandler med tilknytning til en rekke tvilsomme foretak, og har blant annet hevdet å kunne kurere kreft med kvanteteknologi (1).

Sovjetisk høyteknologi, kvanter og energifelt
Aksnes skal være en av landets fremste eksperter innenfor bioresonans og kvantemedisin. Om du har sett på folkeopplysningen på NRK, vet du at dette er svindel (2)

Kort fortalt er kvantemedisin og bioresonansterapi er en type “energimedisin”.  Tanken er at man kan helbrede kropp og sinn ved å rette opp balansen i en form for energifelt. Det er healingens høyteknologiske fetter, der man i stedet for røkelse og krystallstener bruker teknologiske apparater med kompliserte pseudovitenskapelige navn, som ”Electro Physiological Feedback Xrroid”. Selv om brukerne av disse apparatene mener de er godt dokumenterte, har ingen noen sinne fått se denne dokumentasjonen (3).

Aksnes har selv en egen patent kalt Personal Therapy Device, som undersøker symptomer med “programmerte serier av elektromagnetiske signaler”. Den skal han ha utviklet ved å studere teknologi fra Sovjet. Han benytter også annen fantasifull og uvirksom teknologi som“Electro Interstitial Scan” og “Russian Introspect Oberon” (4, 5)

Dyre helsemaskiner
Hjemmesiden til HealtTech Sciences er ikke så mye å skryte av, men den har linker til andre tvilsomme sider. En av dem er til en udatert side der man blant annet kan kjøpe et “Medithera renseanlegg”, som gjennom “magnetisk terapi” skal “optimalisere kroppen på cellenivå”. Maskinen koster nesten 24.000 kr.

Skjermdump: helseteknologier.no

Løgn om bedriftens omfang
“Vi startet første klinikk for 13 år siden, og har siden vært med å utvikle ca 200 klinikker. Fordi vi har fantastiske teknologier og gjør alt for å hjelpe våre klienter best mulig, har vi ventelister uten å ha markedsført klinikkene”, heter det i annonsen.

En annen link på siden til HealtTech Sciences, fører til healthoptimizing.com, som beskrives som en “worldwide clinic franchise” (6)

At de har 200 klinikker er en åpenbar løgn. Og den understrekes på poetisk vis i søkefunksjonen på nettsiden. Man kan søke etter klinikker i alle verdens land, men pussig nok funger søket kun når man søker på Bergen, Hordaland, Norge.  

Skjermdump: healthoptimizing.com

Det er ikke første gang Aksnes slenger om seg med grandiose påstander. I 2006 løy han også om at kreftkuren hans hadde backing fra UNESCO (7).

Tvilsomt Selskap
HealthTech Sciences AS ble forøvrig ikke stiftet for 13 år siden heller, men i 2008, med formålet å “drive med salg av kvantemedisinske apparater og andre helseprodukter” (8).

En nærmere titt på HealthTech Sciences viser også et regnskap som ikke går opp, og at selskapet har hatt et negativt resultat siden oppstarten (9). Ikke bare er det helt umulig at dette er en bedrift med over 200 filialer, det er også vanskelig å se for seg hvor en jobbsøker skulle fått lønnen sin fra.

Drevland og Drag
Det er vanskelig å ikke dra på smilebåndet av alt det sære man kommer over. Fra den ekstremt fargerike bakgrunnen til kvantemedisinens grunnlegger William Nelson, som nå bor i eksil i Ungarn under drag-navnet Desiré Dubounet (10) til Bergens tidligere ordfører Trude Drevland, som på en eller annen måte har rotet seg inn på health-optimizing -siden.

Øverst står Drevland med Aksnes på sin venstre side. Nede til høyre er det bilde av det planlagte “Holistic house”, som skal kurere deg med helsebringende geometri. Skjermdump: healthoptimizing.com

Men det er egentlig ikke så veldig morsomt er. Ikke bare står HealtTech Sciences for en uærlig og spekulativ praksis, det de driver med er også direkte farlig. I følge psykiater og kvakksalver-jeger Stephen Barrett, lopper ikke bare denne type praksis folk for penger med unødvendige tester og behandlinger, den kan også medføre at faktiske lidelser ikke oppdages og får rett behandling i tide (3).

Les også: Teknobabbel dekker over empirisk vakuum

Hold deg langt unna!
I tillegg til personer som har studert psykologi, søker HealtTech Sciences leger og sykepleiere. Antageligvis gjør de dette for å fremstå som mer seriøse. De søker også nyutdannede eller studenter som har et «positivt og progressivt sinnelag». Det kan ikke være annet enn kode for “godtroende og uerfaren”.

De fleste vil nok avskrive denne annonsen ganske raskt, men om du har lest den og var usikker på hva du burde mene, vet du det nå. HealtTech Sciences står ikke bare for ineffektiv behandling, de lyver også om sitt eget omfang som bedrift, og har ikke orden i sitt eget regnskap. En jobb hos dem kan umulig ta seg bra ut på CV-en.

Vi har et ansvar
Kvakksalvere som Aksnes bruker forvirrende pseudovitenskapelige floskler som kan lure den mest oppvakte lekperson til å legge helsen sin i inkompetente hender. Og det kan godt hende at Aksnes og hans likesinnede lurer seg selv også, at de har et genuint ønske om å hjelpe. Men det spiller ingen rolle, for det de gjør er galt.

For oss med helsefaglig og vitenskapelig kompetanse, er dette lett å se, men om vi ikke gjør noe med det vi ser, er vi ikke noe bedre selv. Vi, fagfolk som studenter, har en moralsk plikt overfor samfunnet til å avsløre og advare om denne type praksis. Det holder ikke å bare himle med øynene. For under den skrullete og morsomme overflaten skjuler det seg mennesker som profitterer på andres lidelse.

Tusen takk til Mari Hauken for å ha tipset om denne annonsen.

Referanser

  1. https://forskning.no/alternativ-behandling-medisinske-metoder-etikk/2008/02/tilbyr-kvantemagi-mot-kreft
  2. https://tv.nrk.no/serie/folkeopplysningen/kmte61006210/sesong-1/episode-2
  3. https://www.quackwatch.org/01QuackeryRelatedTopics/Tests/xrroid.html
  4. http://www.faim.org/thomas-aksnes-healthtech-sciences
  5. https://www.devicewatch.org/reports/eis/eis.shtml
  6.  http://healthoptimizing.com/index.html
  7. https://forskning.no/alternativ-behandling-medisinske-metoder-etikk/2008/02/tilbyr-kvante magi-mot-kreft
  8. http://w2.brreg.no/kunngjoring/hent_en.jsp?kid=20080000322044&sokeverdi=892976562
  9. https://www.proff.no/regnskap/health-tech-sciences-as/bergen/helsetjenester/Z0I4KG86/
  10. https://www.seattletimes.com/seattle-news/how-one-mans-invention-is-part-of-a-growing-worldwide-scam-that-snares-the-desperately-ill/