– Han har betydd enormt mye

Dette innlegget er 6 år gammelt. Informasjon i innlegget kan være utdatert.
Geir Høstmark Nielsen fikk stående applaus av en fullsatt sal. Foto: Jon Vøllestad
Geir Høstmark Nielsen fikk stående applaus fra en fullsatt sal. Foto: Jon Vøllestad

Fredag 8. mai ble det holdt festkonferanse til ære for Geir Høstmark Nielsen, som i år fyller 70 år og pensjoneres. Professoren på Det psykologiske fakultet ved UiB ble feiret med flere interessante foredrag.

Torunn Teig Sivertsen
Skribent

Auditoriet var fylt til randen av deltakere som ville hylle den eminente professoren. De Katarsis snakket med i pausen, la vekt på hans generøsitet, empati og faglige tyngde.

Åpenhet for andre perspektiver

Tema for festkonferansen var relasjoners betydning i utvikling og psykoterapi. Jubilanten er kjent som en nestor i psykodynamisk korttidssterapi, men har også en integrativ tilnærming. Flere psykologiske perspektiver var representert i programmet, blant annet kognitiv atferdsterapi.

– Det er ikke mange som vet at Geir var den første som publiserte en artikkel om kognitiv atferdsterapi i Norge, men det sier mye om hans åpenhet og faglige bredde, sier stipendiat Aslak Hjeltnes.

Saken fortsetter under annonsen

Hjeltnes var, sammen med kollegene ved Institutt for klinisk psykologi, Per-Einar Binder og Elisabeth Schanche, med i arrangementskomiteen for festkonferansen.

– Han har betydd enormt mye. Han har hatt tro på oss, gitt oss muligheter til å drive forskning og utvikle oss faglig på områder vi brenner for, forteller Binder.

– Har satt dype spor

I følge Hjeltnes har Nielsen i løpet av sine mer enn 40 år som ansatt bidratt til å utdanne en stor andel av de norske psykologene som praktiserer yrket i dag.

– Uten Geir hadde jeg kanskje ikke vært der jeg er i dag. Han hjalp meg med å skrive min første artikkel da jeg gikk på profesjonsstudiet. Jeg hadde aldri våget det uten Geirs støtte. Han har betydd veldig mye for meg, og jeg vet at det er mange som har et slikt forhold til ham, sier Hjeltnes.

Én av disse er Schanche, som også var konferansier for anledningen.

– Geir har som fagperson engasjert seg i å bygge opp andre mennesker, sier hun.

Schanche forteller videre at Nielsen viser interesse for enkeltmennesket og det sammensatte i hver pasient man møter, noe som har rot i den psykodynamiske grunnholdningen hans.

– Han har satt dype spor. Hvis noen han samarbeider med er inni en tøff periode av livet, har han en unik evne til å være der på en empatisk og god måte, mener hun.

Lovordene kom også fra kolleger utenfor UiB. Blant dem var Siri Gullestad, professor i klinisk psykologi ved Universitetet i Oslo og en av festkonferansens foredragsholdere.

– Geir er en solid, lærd og kompetent fagperson. Han har en enorm bredde i sin orientering, selv om kjernen i den er det dynamiske. I tillegg er han uvanlig raus, god til å dele faglige tanker og til å inspirere andre, sier Gullestad.

Studentene føler seg sett

Studentene var på sin side mest opptatt av Nielsens ferdigheter som underviser, noe han også har fått flere priser for.

– Da jeg ba om innspill fra studentene i forkant av talen, kom det tydelig fram at mange har et spesielt forhold til Geir. Vi er imponert over hans engasjement, kunnskap og faglige tyngde. Mange av studentene føler seg også sett utover det som er vanlig, forteller Johanne Teigar Jacobsen, student på profesjonsstudiet i psykologi ved UiB, som talte til Nielsen på vegne av studentene.

Jubilanten selv forteller til Katarsis at festkonferansen fylte ham med takknemlighet, stolthet og glede, men at han samtidig opplevde det hele som litt vemodig.

Intervju med jubilanten publiseres på hans 70-årsdag, den 13. juni.

Dette innlegget er 6 år gammelt. Informasjon i innlegget kan være utdatert.