Gjennom nåløyet

Dette innlegget er 9 år gammelt. Informasjon i innlegget kan være utdatert.
Bilde fra filmen Gjennom nåløyet. Foto: Fredrik Lian
Bilde fra filmen Gjennom nåløyet. Foto: Fredrik Lian

Fredrik Lian lager film om limbo-tilstanden mellom årsstudium og profesjon. Dokumentaren Gjennom nåløyet gir et usminket innblikk i hvordan livet snus opp-ned i kampens hete om å bli psykolog.

Marius Prytz
Skribent

I det årsstudium som opptaksform til profesjonsstudiet dør ut ved Universitetet i Bergen, lager Fredrik Lian film om nest siste generasjon av dem som kjemper om de prestisjefylte plassene. I dokumentaren Gjennom nåløyet møter vi tre studenter som alle forsøker å kapre de sjeldne A-ene som trengs for å komme inn på profesjon.

Siden semesterstart 2015 har Lian fulgt Iselin Isdal Furset, Mathias Jesman Sunde og Thea Marie Rath i deres daglige gjøremål. Hvordan de balanserer kjærlighet, vennskap, ensomhet og skoleprestasjoner. Hvordan leve med den underliggende risikoen for at årelang innsats kan være fullstendig bortkastet.

Ingen dans på roser

At årsstudiet ikke er en dans på roser, er godt kjent for både dem som har kommet inn – og de som ikke klarte det. Hva som farer gjennom hodene til studentene frem til den endelige bekreftelsen på om de har kommet inn – eller ikke, er noe av det Lian ønsker å belyse:

Fredrik Lian følger årsstudentene i kampen om profesjonsplassene
Fredrik Lian

– Under ett av intervjuene jeg gjorde under innspillingen til denne filmen, sa hun at «Det som gjør meg mest trist, er at mamma egentlig ikke helt forstår hvordan dette er”. Det oppsummerer på mange måter hvorfor jeg mener det er en viktig film, sier Lian, og fortsetter:

– Følelsen av at du står helt alene i det her, og at du til tider opplever at du befinner deg i et limbo, som innebærer at det ikke finnes noen ideelle valg. Å gi opp er for mange uaktuelt etter å ha investert så mye tid i det, men det er også en svært tung påkjenning å ofre enda et år, vel vitende om at du nødvendigvis ikke kommer til å komme inn neste år heller, sier han.

Usminket fremstilling

Lian lover en usminket fremstilling av de vanskelige følelsene som dukker opp i løpet av tiden som i utgangspunktet bare skal vare ett år:

– Studentene som sa seg villige til å være med i dette filmprosjektet, har vært beundringsverdig åpne, og med det har det naturligvis også vært en del følelser under innspilling. Karakterene deres kommer i løpet av noen uker, og det er vel ikke helt utenkelig at det er noen emosjoner som vil komme til uttrykk når vi skal filme dem idet de åpner Studentweb, sier Lian.

– Er det egentlig synd på disse årsstudentene?

– Jeg synes synd på dem, noe som også er svært påvirket av at jeg selv har vært i deres situasjon tidligere. Havner man på veiskillet som oppstår når man ikke kommer inn første, andre eller kanskje tredje året, så er det ingen valg som er enkle lenger. Man må uansett leve med noen kjipe konsekvenser av de valgene man foretar seg. “Du er dømt til frihet”, som Sartrè sa. Mest sannsynlig går det bra til slutt på en eller annen måte, men i prosessen på vei dit, ja, da synes jeg virkelig synd på dem.

– Får man inntrykk av at det de går igjennom er verdt det?Mathiaskjæreste

– Det tror jeg må være opp til hver enkelt som ser filmen å avgjøre. Hvis de kommer inn,  kan man jo si at det hadde en akademisk verdi. Men man vil også finne mye verdi i denne prosessen selv uten å komme inn på profesjonsstudiet.

– Hvem er det som står bak filmen i tillegg til deg?

– Det som er litt gøy, er at dette stort sett er blitt en ren Katarsis-produksjon bestående av våre medlemmer. Vi er blitt en ganske god gjeng etterhvert, som består av vår eminente produsent Anette Bøe med Ivar Mølmen som assisterende og Helene Klundby som linjeprodusent. Ellers har Kristian E. Hereid kommet inn og bidratt med foto underveis i produksjonen.

Traileren kan du se her. Filmen lanseres høsten 2015.

Oppdatert 15:13 02.06-2015

 

Dette innlegget er 9 år gammelt. Informasjon i innlegget kan være utdatert.