En lysere framtid – for ett barn om gangen

Dette innlegget er 6 år gammelt. Informasjon i innlegget kan være utdatert.
På tirsdag ble tema for årets Psychaid-aksjon annonsert, og tradisjonen tro var det kombinert med en avduking av ny gatekunst på fakultetets fasade, i år av A123 og RIP StreetArt. Det er sistnevntes verk som vises på bildet. Foto: Terje Opsahl

PsychAid samarbeider i år med den frivillige organisasjonen Streetlight som holder til på Filippinene. Erlend Johannesen, grunnleggeren av Streetlight, tok turen til Bergen for å delta på fagkveld i regi av PsychAid og Forum for praktisk psykologi.

Helene Landrø
Skribent

Det hele starter med en norsk 20-åring på en typisk «finne-seg-selv»-tur. En av destinasjonene på verdensreisen er Tacloban, en by på Filippinene. Her møter Erlend Johannesen seks gutter som skulle forandre tilværelsen til både ham selv og til mange gatebarn på øynasjonen i Stillehavet. Historier om barn som har vokst opp på gata, barneprostituerte og barn utsatt for vold satte varige spor i 20-åringen.

Det er særlig en episode som har limt seg fast på Erlends netthinne. Erlend venter på en buss idet et begravelsesfølge går forbi. Det er flere aspekter ved dette begravelsesfølget han stusser over. De befinner seg midt i sentrum, har på seg skitne klær, går barbeint og bærer på en kiste bestående av gjenstander de må ha plukket opp i nærområdet. I tillegg er ingen i begravelsesfølget over 16 år.

– Barn som begraver barn. Det blir ikke mer feil enn det. De gir vennen sin et siste, verdig farvel, og dette viser en medmenneskelighet det er vanskelig å fatte. Hvis de klarer å vise så mye kjærlighet uten å ha opplevd noe kjærlighet selv, skal i hvert fall jeg klare å vise kjærlighet.

Klientdrevet utvikling

Etter det første møtet med gatebarna i Tacloban reiser Erlend rundt og besøker barnehjem for å lære. Han drar tilbake til Norge, får med seg en vennegjeng ned til Filippinene, og pusser opp et lagerbygg. Streetlight sin utvikling har vært klientdrevet, hvor barna blant annet har samarbeidet om å designe de nye byggene til organisasjonen. Foreldrene til barna har deretter vært med på selve byggeprosessen, og denne måten å utvikle en organisasjon på har vært en suksess.

– Foreldre har meddelt at dette er første gang de har gjort noe for barnet sitt, forteller Erlend.

Streetlight mener at barnehjem er siste utvei, og grunnmuren til organisasjonen er de gatebaserte programmene. Disse programmene innebærer først og fremst å bruke tid på å bygge opp tillit til barn som har vokst opp uten noen trygg base. Streetlight arrangerer ulike aktiviteter for barna på gata. Blant annet inviteres de med på barbeque, utekino og musikalske opptredener.

Etter en oppbyggingsperiode på ti år, blir menneskeheten vitne til hvor ufattelig urettferdig livet på denne kloden er. I 2013 blir Tacloban rammet av en tyfon, og i løpet av fire timer er alt som Streetlight har bygget opp borte. Det ble raskt bestemt at Streetlight skulle bygges opp igjen, og alle skulle få en rolle i gjenoppbyggingsprosessen.

– Det første vi gjorde var å rydde klar en gressmatte, finne noe som kunne fungere som en fotball og ta tilbake det første som ble tatt vekk fra oss, nemlig latteren og gleden.

Siden tyfonen har organisasjonen vokst, og de har nylig utviklet en yrkesrettet skole med tre forskjellige linjer. Mantraet til Streetlight er å forandre verden for ett barn om gangen. Organisasjonen skal være verktøyet barna kan bruke for å få en så god framtid som mulig.

Streetlights grunnlegger Erlend Johannesen sammen med medlemmer av Psychaid og Forum for praktisk psykologi, samt dekan Bente Wold, under avdukingen av gatekunstverket tirsdag kveld. Foto: Helene Landrø

PsychAids innsamlingsaksjon

Sandra Johannessen Hordvik, leder for PsychAid i Bergen, forteller at PsychAid tidligere har samlet inn penger til store organisasjoner som UNICEF og Flyktninghjelpen. I år ønsket de å samarbeide med en litt mindre organisasjon, som ikke alle nødvendigvis har hørt om. PsychAid ønsker å øke utdanningsmulighetene til gatebarna på Filippinene. Pengene som blir samlet inn under aksjonen vil altså gå til videreutvikling av studiesenteret til Streetlight.

Innsamlingsaksjonen har nettopp blitt sparket i gang, og fortsetter med bøssebæring som vil finne sted 16. og 17. mars. 22. mars er det duket for veldedighetsfest, og 5. april vil Lille Lungegårdsvann forhåpentligvis omringes av spreke løpere. Nytt i år er nemlig et innsamlingsløp, og dette markerer slutten på årets aksjon. All informasjon om aksjonen vil være tilgjengelig på PsychAid sin Facebook-side.

Bypsykologene er hovedsponsoren til PsychAid, og de dobler beløpet som blir samlet inn under bøssebæringen. I tillegg sponser de med 50kr for hver person som deltar på arrangementene under aksjonen, og disse pengene vil gå direkte til Streetlight. Det er også mulig å støtte PsychAid og Streetlight ved å vippse en valgfri sum med meldingen «Innsamling PsychAid» til 86257.

Dette innlegget er 6 år gammelt. Informasjon i innlegget kan være utdatert.