Ansvarsløs samtaleterapi

Dette innlegget er 4 år gammelt. Informasjon i innlegget kan være utdatert.
Foto: Skjermbilde. Hentet fra https://wcall.no/cms_page/index.php (Hentet 23.02.2020) (f.v. Myles Stevens, John Doe og Myles Stevens). Tre av de seks høyt kvalifiserte og fotogene veilederne W-Call har på sin fullt ut offentlige og tilgjengelige nettside.

Debatt

Har du mistet hunden din? Lider du av hjertesorg? Eller er du kanskje deprimert? Ring W-Call! Vi tar din bekymring på alvor. Snakk med våre uidentifiserbare «terapeuter» i dag, til kun 32 kr minuttet (1 920 kr timen!).

W-Call er et firma drevet av Michael Winger, TV-profil og «klarsynt», hvor innringere i nær fremtid kan snakke med kvalifiserte veiledere, behandlere og terapeuter innenfor “psykologi, psykiatri, ernæring og trening”. (1)http://www.michael-winger.com/ Wingers tilbud prøver å omfavne «det mentale, det fysiske og det spirituelle» (2)https://wcall.no/cms_page/index.php# i ett eneste selvhjelpsprogram. 

Villedende veiledere

Ifølge hjemmesiden til W-Call tilbyr de hjelp for de som «føler [at] noe står i veien for din glede» eller at det er noe som «hindrer deg i å nå dine mål». (3)https://wcall.no/cms_page/index.php# Videre utdyper hjemmesiden deres hvilke problematiske områder en kan ta opp med en W-Call-veileder (se bildet under). 

Det står ettertrykkelig at veilederne er høyt kvalifiserte innen sine fagområder. Derimot står det ikke nærmere hva disse kvalifikasjonene er, eller hvem som er de kvalifiserte. Så hva er det man egentlig får hjelp til? Hvorfor er ikke kvalifikasjonene til veilederne dokumentert? 

Tar man turen innom «våre veiledere» på W-Calls hjemmeside, ser man videre at selskapet bruker demonavn og har hentet gratisbilder av modeller med headsets fra nettet. Det kan dermed se ut som om det eneste «veilederne» til W-Call er kvalifisert til er å ta gode bilder for stock-photos. Heller ikke her står det noe mer om hvilke kvalifikasjoner veilederne har.

Foto: Skjermbilde hentet (02.03.2020) fra https://wcall.no/cms_page/index.php   Viser rekkevidden av temaer en kan ta opp med W-Call sine terapeuter. Er W-Call terapiens allværsjakke?

Dyr og ukvalifisert “hjelp”

Videre får man inntrykk av at alt fra bagateller til depresjon kan helbredes med en enkel telefonsamtale til W-Call. Grunnlegger Michael Winger mener W-Call er en plattform der man kan «kle av seg [sine] beskyttende skjold, kapper og slør for å vise våre sårbare sider».

W-Call er også fordelaktig siden innringeren er «Omgitt av en beskyttende atmosfære i komforten [av sitt] eget hjem». Men W-Calls regninger kan fort bli en dyr affære. Dette fordi det ikke står eksplisitt hvor lenge en samtale kan vare. I verste fall må pasientene velge mellom selvhjelp eller et trygt og komfortabelt hjem.

Hos Bypsykologene, Institutt for psykologisk rådgivning og Volvat betaler du rundt 33 kr i minuttet (4)https://bypsykologene.no/priser-og-vilkar/, (5)https://www.ipr.no/terapi/priser-for-terapi, (6)https://www.volvat.no/lokasjoner/bergen/prisliste/ nærmest helt lik minuttpris som W-Call (32 kr i minuttet). Forskjellen er at psykologen stopper deg når timen er slutt. W-Call tilbyr kun minuttpris, og det virker å være opp til innringer å bestemme når timen er over. Tenk deg at en ensom person tar i bruk W-Call. Hvor lenge hadde han eller hun holdt på, bare for å ha noen å snakke med? Er det rettferdig at personer som sliter skal bli blakke? Skal det være lov å skjule seg bak en disclaimer for å utnytte folk i nød?

Foto: Skjermbilde hentet (02.03.2020) fra https://wcall.no/cms_page/index.php Grunnleggeren av W-Call Michael Winger om hensikten bak det nymotens tilbudet.

Ansvarsfraskrivelse fra første ringeminutt

Slik umoralsk utnyttelse er noe W-Call legger opp til. Under «disclaimer» åpenbarer det seg ansvarsfraskrivelse som gjør at man kan stille spørsmål om tilbudet er noe mer enn regelrett svindel.

«W-Call fraskriver seg ethvert ansvar for eventuelle tap som måtte oppstå som følge av at noen benytter seg av informasjonen eller råd som fremkommer gjennom samtaler innringere har med veiledere tilknyttet nettstedet gjennom web, app og de agenter, veiledere eller på noen som helst måte tilbyr sine tjenester som omtalt her.» (7)https://wcall.no/cms_page/index.php# (egen uthevelse)

Disclaimeren fungerer, for å bruke Winger sine egne ord, som et beskyttende skjold, kappe og slør mot eventuelle søksmål W-Call måtte imøtekomme. Winger har garantert at alle pengene han tjener på tjenesten er juridisk redelige.

Ikke bare setter tilbudet utsatte mennesker i en kinkig økonomisk posisjon. Som følge av disclaimeren har veilederne null ansvar for sine innringere. Hva hjelper det å være kvalifisert, utdannet og dyktig, når du ikke har ansvar for pasienten din? Veilederne kan i praksis si hva som helst. De kan gi hvilke som helst råd og generelt skyte fra hofta, uten konsekvenser! Uten ansvarliggjøring av terapeut, kan det gå riktig galt for W-Calls pasienters mentale og fysiske helse.

I prisklasse med autorisert helsepersonell

W-Call er i prisklasse med flere private, psykologiske klinikker i Bergen. Disse klinikkene har ingen «disclaimers» til sin praksis. (8)https://bypsykologene.no/metoder/ (9)https://www.ipr.no/terapi/hva-er-terapi De er autoriserte psykologer. (10)https://bypsykologene.no/om-oss/#psykologene (11)https://www.ipr.no/vare-psykologer?city=bergen&category=&timeOfDay= De fraskriver seg ikke ansvaret sitt til pasientene sine fra første sekund. Det er kvalmende at W-Call er i nærheten av prisklassen til høyt kvalifiserte klinikker. I W-Call er det ingen garanti for kvalifiserte veiledere, ingen garanti eller bakgrunn for å løfte mennesker ut av depresjon. Det er som å stille en VGS-elev med fullført valgfag i rettslære 1 og 2 på lik linje med en advokatfullmektig.

W-Call gir en antydning om at de hjelper folk med psykiske problemer. W-Call mislykkes i å dokumentere egne kvalifikasjoner innen dette området. Du kan dermed ikke føle deg trygg på at W-Call får deg ut av en depresjon eller en kinkig livssituasjon. Bruk kvalifisert helsepersonell. Det er tryggere, og til og med billigere.

Disclaimer: Du må ikke være klinisk deprimert for å gå til psykolog. Mitt tips fra Det psykologiske fakultetet er: Ikke ring W-Call dersom mindre problemer plager deg. Snakk heller med venner, familie eller kolleger. For det første er det gratis. For det andre kan det faktisk føre til at du får sterkere bånd med din sosiale krets. Dersom det ikke fungerer, er det lurt å snakke med en psykolog om problemet.

Til opplysning: Katarsis har en annonseavtale med Bypsykologene. Bypsykologene er ikke involvert i utarbeidelsen av Katarsis sine saker. 

Dette innlegget er 4 år gammelt. Informasjon i innlegget kan være utdatert.

Referanseliste[+]