– 90 prosent av deltakerne viser bedring

Dette innlegget er 9 år gammelt. Informasjon i innlegget kan være utdatert.
Foto: flickr
Foto: flickr / Greg Lobinski

Når individuell terapi fremstår langvarig og smertefull, kan intensiv gruppeterapi være et alternativ. Psykologkontoret i Sentrum tilbyr en egenutviklet modell der pasientene skaper bedring ved hjelp av hverandre.

Elisabeth Omdal
Skribent

Psykologkontoret i Sentrum er et av få behandlingssteder i Bergen som tilbyr intensiv gruppeterapi ved den egenutviklede modellen kalt tilstandsfokusert terapi. Psykologspesialist ved Psykologkontoret i Sentrum, John Ivar Johansson, har 30 års erfaring med gruppeterapi, og har gjennom sin karriere utviklet modellen i takt med tilegning av ny kunnskap og erfaring.

Foto: John Ivar Johansson
Foto: John Ivar Johansson

Å ha fokus fremover

Johansson har videreutdanning innen flere områder. Noen av disse er gestaltterapi og lifecoaching, og han er i tillegg godkjent instruktør i mindfulness. Terapimodellen hans anvender kunnskap fra alle disse områdene.

– Tilstandsfokusert terapi er eklektisk. Det vil si at vi ikke har en fastlåst måte å jobbe på, men at vi henter kunnskap fra ulike teorier, metoder og retninger for å skape nye løsninger. Istedenfor å se på teorier som sannheter, tenker vi heller at de er ulike rammer som kan brukes til å forstå, betrakte og anvende kunnskap, forteller Johansson.

Sammenlignet med andre tilnærminger, fokuserer tilstandsfokusert terapi på mønstre som ligger til grunn for symptomene, og ikke symptomene i seg selv.

– Både negative og positive mønstre innebærer tanker, følelser, atferd og fysiologisk aktivitet, og kan sies å være et resultat av normale læringsprosesser. Ved å bevisstgjøre pasienten på de negative mønstrene, og ved å arbeide med å avlære dem, kan den lære å erstatte de med mer hensiktsmessige mønstre, sier Johansson.

Terapi kan være både morsomt og effektivt

Ved henvisning til Psykologkontoret i Sentrum tas pasientene først inn til en førstegangssamtale, hvor man får informasjon om tilbudet og pasientens historie gjennomgås. Gruppeterapien er en intensiv behandlingsmetode på 4 uker, med samlinger to ganger i uken a la 3 timer.

– Mange pasienter har en overbevisning om at terapi er en langsom og smertefull prosess. Vi er opptatt av at pasientene åpner opp muligheten for at terapi kan være raskt og omfattende,  ja, til og med morsomt, og likevel ha god effekt, forteller Johansson.

Johnsson har også tidligere arbeidet med individuell terapi, men ser flere fordeler med gruppeterapi.

– Etter min erfaring er gruppedynamikken en egen ressurs. Denne finner man naturlig nok ikke i individualterapi. En kan si at gruppen gir tilgang på ressurser der gruppedeltakerne bruker de samlede ressursene i gruppen til å hjelpe seg selv for å komme dit hver enkelt ønsker.

Å ikke være alene om å ha problemer

Én av gruppeterapiens viktigste effekter er å vise deltakerne at de ikke er alene om å ha problemer [1].

– Møtet med de andre gruppedeltakerne gir for mange en mulighet til å fjerne overbevisninger om at en selv er unormal. I tillegg ser deltakerne at det er mange andre flotte mennesker som også har utfordringer, og at det dermed er greit å identifisere seg med gruppen, opplyser Johansson.

Erfaringsmessig ser Johansson at grupper med blandet symptomatologi ofte kan fungere bedre enn homogene grupper, da homogene grupper kan skape en tendens til å fokusere på symptomenes størrelse og intensitet.

– I grupper med ulik symptomatologi, får deltakerne muligheten til å se bort fra egne symptomer og heller fokusere på hvordan symptomet er et resultat av et større mønster. Ofte ligger det sammenlignbare mønstre bak ulike symptomer, som for eksempel depresjon eller lavt selvbilde. Bedring består da i å erstatte disse med nye og nyttige mønstre, sier han.

90 prosent viser bedring

Også mennesker med mer alvorlige lidelser, som personlighetsforstyrrelse, samt individer med traumer, kan ha nytte av gruppeterapi.

– Gruppeterapi er ikke en mirakelkur, men det kan gi et verktøy for å håndtere ens hverdag på en bedre måte, mener Johansson.

Etter endt gruppeterapi har deltakerne en avslutningssamtale med psykolog. Her blir pasientens opplevelse av gruppeterapien diskutert, og man snakker om veien videre.

– Målinger vi gjør ved hjelp av spørreskjemaet Symptom Checklist-90 indikerer at hele 90 prosent av deltakerne viser bedring. Noen kan imidlertid ha behov for en ny behandlingsrunde, men for langt over halvparten gir det ønsket effekt etter første gang, avslutter Johansson.

Referanser:

[1]. http://www.goodtherapy.org/famous-psychologists/irvin-yalom.html

 

Dette innlegget er 9 år gammelt. Informasjon i innlegget kan være utdatert.